fredag 15 maj 2015

Att odla (eller inte odla) nypotatis

Nu börjar man snart bli sugen på nypotatis, eller hur? De där allra första från den egna köksträdgården. Dom som egentligen är alldeles för små och för få, men man skördar dem ändå.

Men vet ni vad jag tycker är synd? Att det inte säljs sättpotatis i lösvikt. (Om det finns får ni gärna tipsa mig.)


Sättpotatis säljs oftast i fem kilos påsar, och det är hur många potatisar som helst. Jag brukar odla i två odlingslådor och i dem ryms 20 sättpotatisar. Dessutom går det ju att dela potatisarna, så det skulle gå med färre. Då jag studerade till trädgårdsmästare sålde vi sättpotatis i påsar om tio stycken, som en del av vår företagsamhetskurs. Nu saknar jag dom där påsarna.


För två år sen testade jag att odla potatis i en hink i kallväxthuset. De här bilderna är tagna dagen före midsommarafton. De blev satta lite för sent, men visst fick jag några små potatisar till midsommar ändå, helt lagom för två personer.Kanske jag tar ett par potatisar från kylskåpet ändå och slänger i varsin hink. För egna nypotatisar hör nog ändå sommaren till.


5 kommentarer:

Ingela sa...

Förr köpte vi alltid sättpotatis, men för ett par år sedan räckte de inte till, så vi satte några direkt från kylen. Dessa grodde lika bra som sättpotatisen, så numera använder vi bara potatis från grönsaksavdelningen, och sätter dem dessutom direkt utan att förgrodda dem.

Unknown sa...

Om du inte vill göra som Ingela (fastän det ju är supersmart) så kanske någon vill dela en påse med dig!? Lägg på trädgårds-fb! ^^

Liljas Corner sa...

Det har jag tänkt på Sandra, men inte kommit mig för. Ska nog ta och testa Ingelas metod i år och ge mer utrymme för andra grönsaker.

Liljas Corner sa...

Va roligt att det har funkat Ingela! Ska nog testa i år.

Drömgården sa...

Jag har ju rätt stor köksträdgård... Men ändå tycks den alltid bli för liten när jag ska börja så och plantera mina grönsaker! Hittills under de två år som jag odlat i lådor har jag inte haft rum med potatis, Men vad slår nyskördad potatis från egen trädgård??
/Kitty