måndag 27 april 2015

En färgsprakande valborgsbukett (DIY)

Om det är något som hör till valborgs- och första maj-firandet så är det väl ballonger och majvippor. Och glada färgexplosioner. Jag funderade på det där en dag, och så tänkte jag att det skulle vara roligt att göra en valborgsbukett på det temat. Sagt och gjort. Det blev en enkel och glad historia.


Majvipporna är ju gjorda av silkespapper, men jag hade inga passande färger hemma. Istället fick det bli fransiga blommor. För nog ska det ju finnas blommor i en bukett. Ballongerna är vattenballonger. Som stjälkar använde jag sugrör, för de kändes lite vappiga.


Att göra en tutorial med en bebis i huset visade sig vara en utmaning och jag råddade en hel del. Men jag tror inte att det märks på bilderna, hehe.

Blommorna görs av kartongremsor, 270 g/m2 och ca 30 x 6 cm. Men det är inte så noga, varken med papperskvalitet eller storlek. Klipp fransar längs långsidan så att det lämnar ungefär en centimeter i andra sidan. Dra gärna ett streck så är det lättare att klippa. Fram till halva pappret klippte jag fransarna så tätt som möjligt. Sedan fick de bli allt bredare, upp till ca 5 mm.

Tips! Om du har en sån där sax med många blad så är det här en ypperlig chans att använda den!


 Då fransarna är klippta rullas de runt ett sugrör......och sen tejpas änden. Tejpa runt några varv och fortsätt ner på sugröret, så hålls blomman fast.


Stryk sen kronbladen utåt och neråt så att blomman öppnar sig. Klart!


Sen var det vattenballongerna. Blås upp så många ballonger du vill ha. Med luft. Fyller man dem med vatten blir det lite väl spännande. Jag måste erkänna att jag inte klarar av att blåsa upp vattenballonger, men som tur är har min man bättre bålmuskulatur. Ännu en orsak att träna flitigare...


 Knyt en tråd som är lite längre än sugröret runt ballongen.


Ta en (tung) nål till hjälp för att trä tråden igenom sugröret och pilla samtidigt ner ballongens svans i sugröret. Säkra tråden med tejp och klipp bort ändarna.


Det finurliga med att använda sugrör med böj är att blommorna och ballongerna kan justeras då de knyts ihop till en bukett.


Jag tycker åtminstone att buketten blev väldans vappig! Nu är jag grymt sugen på att göra en bukett med ballonger och riktiga blommor. Kanske tar jag mig till en blomsteraffär ännu innan valborgsmässoafton.


Blommorna ser ut som fyrverkerier, så det skulle bli fint att göra en nyårsversion med guldiga och silvriga färger. Men först valborg!5 kommentarer:

Lyckoslanten sa...

Härligt inlägg, härligt pyssel! ♥︎

Anonym sa...

Inspirerande och härligt blogginlägg med bra förklarning hur man ska göra. Bra pyssel sen när barnet blir äldre o kan vara med o pyssla detta själv med dej.
-pudervippa-

Ingela sa...

Men hjälp så fin din bukett blev!

TIDSTJUVEN.com sa...

Vilket fint pyssel! :)

Drömgården sa...

Det blev verkligen vappigt! Kanske jag å sku testa... om jag hinner... ;)
/Kitty