lördag 11 april 2015

5 tips för en lyckad Välkommen till världen-fest

På påskdagen, en dag före Lejonungens 6-månadersdag, firade vi äntligen hans ankomst till världen. Att en ny människa kommer till världen är en av de allra finaste anledningarna till fest. Speciellt då det handlar om en väldigt efterlängtad människa, och en som kämpat sig igenom mer än de flesta kan ana. Så jag visste redan från början att jag ville ordna en alldeles speciell fest. Och det blev det. En dag som vi alltid kommer att minnas med glädje och värme.

Istället för att bara berätta om festen tänkte jag ge fem tips på vad man kan tänka på då man ordnar en fest. Det här var inte en dopfest, inte heller en namngivningsfest, utan helt enkelt en Välkommen till världen-fest. Men tipsen passar egentligen vilken fest som helst.


#1 Satsa på lokalen

En fest kan bli både rolig och trevlig var den än ordnas, men om festen ska bli högtidlig tycker jag att alla gäster ska ha en sittplats i samma rum, och gärna utan att det blir trångt. Vi hade 35 gäster, och beslutade oss för att hyra lokalen i byn. Den är relativt liten och hemtrevlig. Där fick vi plats med tre långbord, buffébord, presentbord och en fotograferingshörna (se tips #4).


#2 Dekorationerna

Dekorationer behöver inte vara svårt eller dyrt. Ha ett färgtema och köp och samla ihop material som passar. Vårt färgtema var blått, gult och grönt. Jag hade tänkt mig enbart pastellfärger, men råkade ha en rulle med mörkblå tapet hemma att göra vimplar av. Och bra blev det! Vi använde gardiner som bordsdukar och jag lånade flera kakfat på fot.

Låt färgtemat synas i maten också! Vi bjöd på gula citronmacarons, blåa blåbärsmacarons och gröna miniapelsin- och limemuffins. Och så en choklad- och hallonpavlova som visserligen bröt färgtemat, men den hade pistagenötter som skiftar i grönt...


Och glöm inte blommor! Att placera ut blommor i många små vaser ger effekt med små medel. Nu råkar det sig att jag samlar på flaskor, men också här kan man låna ihop av vänner och familj. Vi använde tulpaner, eftersom de är billiga och i säsong. Men faktiskt bara 20 stycken, kompletterade med tre kvistar vaxblomma samt vide. 


Vid buffébordet hade jag satsat lite mer på blommorna, men vide plockad i naturen fick stå för volymen.


#3 Ha program och bjud på er själva

Det är högtidligt med långbord, men det blir snabbt stelt om det inte händer något. På vår fest höll jag först ett välkomsttal. Det blev personligt, läsning-av-lapp och en hel del tårar, men det bjöd jag på. Det satte också tonen för resten av festen. Efter talet sjöng en vän till oss Kärleksvisan (av Sarah Dawn Finer). Därefter blev det dags för kaffe, och medan folk åt och drack sjöng vår vän ännu en sång, Det gåtfulla folket (av Beppe Wolgers och Olle Adolphson, för övrigt en allra finaste barnrelaterade låt jag vet). Dessutom hade vi kopierat upp ett allsångsblad med kända barnsånger som vi sjöng ur. Sedan avslutade vi med att visa bilder från Lejonungens första månader.


Nu hade vi kanske mer att berätta än vad man i vanliga fall har, men alla små barn har en historia. Berätta om graviditeten, födseln, barnets personlighet och roliga anekdoter. Det uppskattas garanterat. Gästerna har kanske hört det förr, men inte i detta sammanhang.

Ett hett tips är att servera små munsbitar till kaffet. På så sätt har gästerna att göra då de går och hämtar mera. Och mera. Och mera.


#4 Fotografering

På en Välkommen till världen-fest, eller vilken fest som helst, ska festföremålet (och hela tjocka släkten) såklart fotograferas. Mitt tips är att färdigt ställa i ordning en plats med bra ljus och neutral bakgrund. På så sätt blir det enkelt för alla att få lyckade bilder (istället för, i värsta fall, bilder med svarta silhuetter mot ett ljust förnster).


Vi använde oss av en fond som troligen använts i någon revy på lokalen, men vår första plan var att helt enkelt spänna upp ett vitt lakan som vi skulle ha nålat fast ballongerna på.

#5 Ta hänsyn till barnet

Det låter kanske självklart, men jag vill ändå poängtera detta. Under mina få månader som mamma har jag märkt att ett spädbarn påverkas väldigt mycket av det som händer runt omkring. Om mamma och pappa håller på och stressar och fixar och donar dagarna före och på festdagen så att rutinerna rubbas, så kommer barnet troligen inte att visa upp sin bästa sida på kalaset. Jag förberedde och delegerade så mycket som möjligt. Dagen före festen ställde mina föräldrar (som Lejonungen redan är van att umgås med) upp som barnvakter medan jag och min man ställde i ordning på festplatsen. På själva festdagen hade vi först en lugn morgon och sen gjorde vi likadant. Vår lille hedersgäst dök upp på festen samtidigt som alla andra. Allt för att rubba rutinerna så lite som möjligt.


Vår lille pojke orkade så bra med att hälsa på alla nära och kära. Han hoppade från famn till famn i flera timmar med någon liten powernap emellanåt. Gästerna var glada och nöjda. Och jag är tacksam för en fin, känslosam fest som vi sent ska glömma.

Alla bilder i inlägget är tagna av Lejonungens faster. Tusen tack.


Ps: Några snabbtips på slutet:
- Om du har trädgård kan du köpa fiberduk istället för engångsduk, så kan du återanvända den. Men räkna med att lägga den 2- eller 4-dubbelt.
- I söndags handlade Strömsö om kalasfix. Många fina tips! Se avsnittet på Arenan.

12 kommentarer:

Anna-Lena sa...

Vilken fin fest ni ordnat för er söta lilla kille!

Pieni Lintu sa...

Välkommen till Blogivaasa :)

Vform sa...

Vilken fin fest ni ordnat åt er lilla kille !!
Lycka till!

Anonym sa...

Det var en härlig varmhjärtad fest som ur en saga fast den här festen var sann ��

Ingela sa...

Allt ser ut att vara fixat med stor omsorg och kärlek. Fina bilder också.

Loa sa...

Vilken härlig fest och fina tips!
För jag tycker om att gå på fester där man ser att de som bjuder gjort det där lilla extra för att ordna festen.

Tycker att temat, en välkommen till världen fest är den allra bästa av dina tips! För det är något av det finaste man kan fira!

Drömgården sa...

Såååå fint! Fina tips. Gillade verkligen ditt inlägg! :)
Kram Kitty

Liljas Corner sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Liljas Corner sa...

Tack allihopa! Jag blir alltid glad om jag kan inspirera :)

Lyckoslanten sa...

Åh vilket härligt inlägg! Vackert, varmt och ärligt! Så fina ni är tillsammans du och Lejonungen! ♥︎

Sara sa...

Åh så fint ni hade ordnat! Låter och ser helt fantastiskt ut. Så fint att man liksom hade velat vara där :D Måste kolla in detta inlägg nästa gång jag ordnar någon fest överhuvudtaget.

Jenny sa...

Vilken fin fest ni ordnade! Och tack för alla tips, blir väl något liknande för oss om ett halvår eller så...