söndag 2 februari 2014

3 x Åland: Smakbyn

Mitt tredje och sista inlägg om Åland handlar om Smakbyn, ännu ett av Michael Björklunds koncept. Det är framför allt en restaurang, men där finns också ett bränneri, en butik och olika program och evenemang. Det verkar finnas många idéer och en grym framåtanda där, och jag ser fram emot att se hur det utvecklas.


Först restaurangen. Snyggt, ljust och faktiskt gemytligt trots den stor volymen som salen har. Vi var där på lunch, som var både god och prisvärd. Jag var faktiskt lite skeptisk till att välja fårkorv, men eftersom den hade stoppats på plats och ställe dagen innan kunde jag ju inte annat. Och tillsammans med tillbehören var det mycket mer minnesvärt en än vanlig lunch-på-stan. Om ni besöker Smakbyn tycker jag ni ska kolla in lamporna. Där har det satsats! Byggmaterial, möbler, och rekvisita känns genomtänkt och det mesta har en historia. Fråga den trevliga personalen, jag tror att de gärna berättar.


Den grafiska formgivningen! Kolla hemsidan, så snyggt!


Eftersom vi har en kontakt på insidan, som verkligen är intresserad av och insatt i bränneriet, fick vi en grundlig rundtur både där och i vinkällaren. Tyvärr har jag inte några bilder från vinkällaren (dit jag gärna skulle bli bjuden på fest), för det var så mörkt. Men koppartankarna där man tillverkar Smakbyns egna fruktbrännviner är riktigt snygga dom också.


Man kan boka in sig på guidning och provsmakning. Vi smakade bara på Pärola, päronlikören. Gott.


Vid ingången finns en liten butik med egna och lokala produkter. Jag rekommenderar Svärmors limpa. Och så blev jag så glad då jag fick två av de hjärtformade muggarna som säljs där till födelsedagspresent.
I år vill jag besöka Åland igen, på skördefesten i september. Någon som följer med?

5 kommentarer:

Imagine sa...

Det var säkert en minnesvärd lunch.
Jättefin inredning där. Jag måste nog besöka Smakbyn i sommar när vi far o hälsar på döttrarna. Hälsningar Charlotte

Lyckoslanten sa...

Tack för dina fina reportage om Åland. Vi campade där en sommar och flängde runt mellan öarna. Svarta Katten fikade vi på, men här har du berättat så grundligt om så mycket som jag inte visste fanns. :o)

Sara sa...

Vi besökte också Smakbyn under vår Ålandsvistelse i somras, och jag tycker verkligen att maten var väääl värt pengarna. Verkligen supergott :) Tyvärr fick vi ingen guidad tur till bränneriet och vinkällaren, det hade jag också gärna sett!

StrandviksVillan sa...

Vilket jättefint ställe!!
Joorå, jag borde ha en veckas semester i september, heheh ;)

Bossens Hus sa...

Jag anmäler mig som frivillig till en Ålandstripp. Men du får köra ;) När far vi?