fredag 31 januari 2014

3 x Åland: Mariehamn

Det är fredag kväll, eld i spisen, choklad i magen, och jag fortsätter med mina Ålandstips.

Vi besökte förnyade Sjöfartsmuseet i somras. Kanske det bästa museum jag besökt (till och med bättre än museet där jag jobbar, ehrmm). Jag läste faktiskt på deras hemsida nu att de är nominerade till European Museum of the Year Award.

Hur som helst, vi var där i över två timmar, och nästa dag for vi dit igen. Då man betalar in sig får man nämligen en dubbelbiljett som berättigar till besök på Sjöfartsmuseet och segelfartyget Pommern, eller så kan man som vi besöka samma ställe två gånger. Det är en stor utställning som är pedagogiskt bra uppbyggd, och har massor (m a s s o r) av föremål att se på. Dessutom har de många interaktiva stationer där barn och barnasinnade får öva sig i sjöfartsfärdigheter. Rekommenderas!En kväll åt vi på Pub Niska i Sjökvarteret. Där serveras plåtbröd, alltså pizza. Konceptet, där en viktig del är rimliga priser och lokala råvaror, är utvecklat av Michael Björklund. Riktigt god mat, tyckte vi. Och inredningen... Ja ni ser en glimt på bilderna. Rekommenderas! Men räkna med trängsel då turistsäsongen och vädret är på topp.Nummer tre i min lista valde jag mest för att jag ville visa fågelbilderna. De är från Lilla Holmen, som liksom Pub Niska ligger vid östra hamnen, men en bit längre söderut. Där finns badstrand, kaniner (en del stora som småbarn), papegojor, påfåglar... Och alla dessa måsar och kajor som svischar över huvudet på människorna och slåss över kvarlämnade matsmulor. På något sätt fascinerande och samtidigt lite ofräscht. Absolut värt ett besök.Nästa gång jag är i Mariehamn vill jag prova på Äventyrsgolfen, som ligger bredvid Lilla Holmen. Och så vill jag ta en fika på Svarta Katten.

3 kommentarer:

Sara sa...

Vad roligt att läsa då vi också besökte Åland i sommar för första gången på mycket länge :) Äsch att vi inte hann med museet, det lät ju grymt intressant! Det får jag satsa på nästa gång. Pub Niska testade vi också, och det var supergott! Och så hann vi sola och bada på Lilla Holmen också :) :)

Anonym sa...

Många intressanta ställen att besöka på Åland ännu o bra tips här. själv rekommenderar jag verkligen Pub Niskas plåtbröd, verkligen gott. Ett annat tips är Stallhagen som har eget ölbryggeri o stället är också speciellt.
-pudervippa-

Drömgården sa...

Va fina Ålands-inlägg du gjort! Blir ju res-sugen!! ;)

/Kitty