torsdag 23 januari 2014

Den vackra kirskålen

Halvsovande såg jag igår på danska trädgårdsprogrammet Drömträdgårdar, där Claus Dalby plockade kirskål i en dikesren för att binda in i en bukett med rosor.

I somras då vi var på Åland funderade jag länge på vad det var för en vit flockblomma som växte överallt. Det liknade hundflokorna som har erövrat våra Österbottniska slätter, men ändå inte. Det kändes lite pinsamt då jag till sist kom på att det var kirskål, det ökända ogräset. Jag som tyckte att det blommade så fint. Här hemma har jag bara sett den på ett ställe, 8 km från vårt hus, men då blommade den inte.Fast den är så fin, så vet jag bättre än att plantera in kirskål i trädgården. Men brokbladig kirskål tänker jag faktiskt plantera på ett ställe. Det råder delade meningar om hur invasiv den brokbladiga varianten är, men stället jag tänker på kommer att stänga in rötterna, så det borde inte vara nån fara.

Brokbladig kirskål. Bildkälla.

Där kirskålen växte hittade jag en rosbuske också. Bilderna är tagna en julikväll vid strandpromenaden i Mariehamn. Om ni vill kan jag visa fler sommarbilder från Åland, och tipsa lite om besöksplatser.Kram.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Klart vi vill se mera bilder från Åland o tips vad man kan hitta där ;-)
-pudervippa-

StrandviksVillan sa...

Just det! Klart vi vill ha tips!