onsdag 29 januari 2014

3 x Åland: utflykter

Min blogglust går upp och ner nu, och ganska mycket mer ner än upp. Men så är det, och jag litar på att jag får mer inspiration snart. Under tiden vill jag ta er med tillbaka till förra sommaren, då vi besökte Åland några dagar. Det var inte första gången, och inte sista heller. 

Vi vill gärna uppleva naturen då vi reser. Här kommer tre tips på utflyktsmål.


Då man kommer från platta, steniga Österbotten är det förstås de karga klipporna på Åland som hänför mest, åtminstone mig. I Getabergen får man verkligen uppleva detta, med en storslagen utsikt dessutom. Jag, min man och min bror gick den 5km långa vandringsleden Grottstigen, som startar och slutar vid restaurang Soltuna högst upp på Getabergen.Nu har jag varken bild på de många, och faktiskt överraskande djupa, grottorna eller den stillsamma viken där segelbåtarna vilade, men klippor, stenar och krokiga tallar har jag fotograferat desto mer.


Himla vackert var det, och en fin upplevelse. Men... Vi vandrade helt säkert mer än 5km. Fast vi hade med oss en tecknad karta från infopunkten gick vi vilse flera gånger. Och vi var inte de enda. Vi hann bli ordentligt svettiga och törstiga innan vi hittade tillbaka igen.

Men kanske var det en del av det fina i upplevelsen. Vill man vara på den säkra sidan, eller om man har barn med sig, kan man vända vid grottorna och gå samma väg tillbaka, eller hålla sig till den 1km långa Trollstigen.Det är spännande att ta sig runt mellan de olika öarna, och att ta sig till eller från Åland med småfärjorna är ju populärt. I somras tog vi "stora båten" båda vägarna och bodde i Mariehamn. Men en dag tog vi bilen ut till Svinö (strax söder om Långnäs), parkerade vid färjfästet och hoppade på skärgårdsfärjan till Degerby. Gratis.


Efter 30 minuter är man framme i den lilla skärgårdsidyllen. Jag köpte en liten broschyr om de tydligen speciella husen längs stranden, men den var nog förspilld på mig. Däremot njöt vi av utsikten, lugnet och trädgårdarna. En bra stund satt vi på en brygga och såg på då svalorna flög av och an och matade sina ungar.


Där finns också restaurangen Seagram, som lär ha ett fantastiskt fiskbord, men tyvärr fick vi bara dagens lunch. Vilken i och för sig var riktigt god.En annan dag hade vi ärende till Kastelholm, och där hittade vi en undangömd naturstig på ca 2km bortom golfbanan. Jag älskar såna här undangömda pärlor. Jag hittar den inte ens på nätet nu, men den finns alltså bortom golfbanan som finns bredvid Kastelholms slott.


En bokskog, en klippstrand, en djungel - mycket mer behövs inte.Det var några pärlor från mitt Åland. Har du några tips från ditt?3 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, det blir mera Åland! Jag tycker också om naturen o sköna släta klippor o berg. Nästa gång jag far till Åland ska jag titta o besöka alla fina små kyrkor ;-)-pudervippa-

Vform sa...

Tack för fina bilder!
DIT vill jag gärna återvända :)
Kram!

StrandviksVillan sa...

Blir sååå resesugen nu och längtar sååå efter sommaren!
Åland finns också på vår reselista, får se då när det blir av...
Jättejättefin den sista bilden av dig i "djungeln" :)