fredag 6 september 2013

Meat lover

En flugtrumpet har jag velat ha länge. Kanske sedan januari, då jag såg den i ett terrarium i botaniska trädgårdens växthus i Helsingfors. Nu på hösten då man börjar vara mera inne (fast inte riktigt ännu, för vädret är ju så fantastiskt) riktas tankarna mer till krukväxterna, så jag slog äntligen till. Jag älskar den speciella formen och den tuffa färgsättningen.


Då man googlar på flugtrumpet eller sarracenia, som den heter på latin, märker man att den är en ganska kinkig krukväxt. Naturligt växer den på näringsfattiga myrar. Det betyder att den inte får torka ut och att den inte vill ha nån näring i bevattningsvattnet. Näringen får den i naturen av flugor som kryper in i trumpeten. Flugan halkar ner i svalget, där den sakta smälts ner och tas upp i växten.


Igår matade maken flugtrumpeten med en fluga, och idag då jag försökte kika in i svalget, trumpeten alltså, så såg jag faktiskt inte skymten av den.

Har du funderat på att köpa nån ny, spännande krukväxt?


5 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken fulfin sak! Kanske nåt man borde ha, förutsatt att man inte är som jag och mördar alla växter :O Men misstänker att lillkillen skulle gilla skarpt :)

StrandviksVillan sa...

Jag undrade faktiskt i tidigare inlägg vad det var för lustig växt :D Likande lite på rabarber vid första anblicken!

Hihi, förstår varför Snövit ska hålla sig undan!!

Näe, inga spännande växter hos mig, kör med det jag vet jag klarar ;)

See u tomorrow?

Lyckoslanten sa...

Åh, jag trodde du hade tagit in en rabarberrot som börjat växa. Vilken spännande växt! En blomma som jag gärna skulle ha igen och som vi hade när vi bodde i Umeå är Dr Westerlunds hälsoblomma, en doftpelargon. Ska börja forska efter den. ♥

Lilja's Corner sa...

Lyckoslanten, jag har Doktor Vesterlund! Jag hittade den på Plantagen en gång. Just nu är den i lite dåligt skick, men du kunde få en stickling nån gång!

Jojjo, joo de e lite spännande med köttätande växter, speciellt om man är en ung kille :-)

A-C, jaa, jag kan riktigt se framför mig då trumpeten slukar Snövit och sen rapar belåtet! ;)

maria at inredningsvis sa...

Vilken jättemysig blogg du har:) Har du bloglovin att följa med??

Om du vill ha skön inspiration för kontoret kan du kolla in min blogg idag:)

Ha en härlig vecka

LOVE Maria at inredningsvis.se - en blogg om inredning