måndag 16 september 2013

Inneväxter ute

En vetenskaplig definition på höst är då dygnets medeltemperatur är lägre än 10 grader under sju dygn. Jag tror faktiskt inte att vi är riktigt där ännu, men det börjar närma sig. Om man har känsliga växter utomhus gäller det att ha koll på väderleksrapporten och hålla utkik för frostnätter.


På min terrass bor pelargoner, som så småningom ska in i garaget, och murgröna, vildpelargon, slideranka och araucaria (rumsgran) som ska få plats inomhus.


Ska man ta in växter till vinterförvaring är det också smart att hålla utkik efter ohyra. Jag märkte att mina sliderankor har bladlöss och i myrten och vildpelargon bor vita flygare. Nu kör jag behandling med såpavatten, men jag vet faktiskt inte om det hjälper mot de vita flygarna.


Där växterna står vid entrén lyser solen bara några timmar varje dag. Det verkar passa alldeles utmärkt för murgrönan, sliderankan och araucarian, som alla har växt massor i sommar. Men pelargonerna ska nog få en soligare plats nästa år.


Önskar dig en bra vecka! Jag har ledig måndag och ska ägna den åt skolarbete och trädgårdsarbete. Eller så tar jag kanske en till kopp te, tänder några ljus och kryper upp i soffan med en bok...


6 kommentarer:

Sara sa...

Hej, får jag fråga vad man kan göra med en hortensia över vintern? Den står i kruka :) Har nu två år i rad lyckats ta död på min. Har du några tips? :)

Liljas Corner sa...

Visst får du fråga :) Jag antar att du menar hortensiorna med stora rosa/blå/gröna blommor som säljs i krukor. Jag har ingen egen erfarenhet, men jag vet flera som planterat ut dem i rabatten. Det är på gränsen till för kalla vintrar här i Österbotten, så ibland dör de ändå. Man ska nog gräva ner dem nu direkt så de hinner rota sig. Jag skulle tro att man kan ta in dem också och sköta dem som krukväxter, alternativt ställa dem svalare (men ändå ljust). Då behöver man inte vattna lika ofta. Hortensior vill inte torka ut.

Sara sa...

Okej tack så mycket för svaret. Det var just såna som jag menade. Vet inte riktigt om jag vill plantera den. Jag har inte riktigt rum på gården ;) Och jag kan inte riktigt ta in den eftersom den är enorm. Antar att garaget är både för mörkt och kallt. Eventuellt kan jag sätta den på mammas vind. Där är det åtminstone inte för kallt och tillräckligt ljust. Måste bara övertala henne först :) hehe.

Drömgården sa...

Du har så fint där på terassen! Och "N:et" som du gjöt av betong blev jättebra! :)
Vi ses på onsdag
/Kitty

StrandviksVillan sa...

Så tjusigt hela arrangemanget med trälådorna som hylla!

Sara här ovan: jag har lyckats övervintra en vanlig matbutiks-hortensia i rabatten ;)

Susanna/Huvikumpu Living sa...

Oj så vackra blommor du har ännu :) Ha en skön vecka!