torsdag 26 augusti 2010

Nu blev det höst!

Hösten med sin svalka, sina dofter, sina färger, sina krispiga, fuktiga morgnar och skymmande kvällar. Även om sommaren alltid känns alldeles för kort känns det ändå som en lättnad då hösten kommer. Ikväll har jag, hundarna och mina nya, prickiga stövlar (ska visa dem senare) varit ute i skogen och sökt svamp. Sökt alltså, inte hittat. Jag hade tänkt lära hundarna söka efter kantareller, men då inte ens matte hittar några är det ju lite värre ställt... Några tips på var dom finns, kantarellerna?I våras fick jag tre prydnadspumpaplantor av min morfar och den ena, som jag satte ner i rabatten, har gett en maffig skörd! I rabatt och krukor växer förgätmigej, gullboll, furirhjärta och luktärter. Äpplen har vi "pallat" hos mor och far. Funderar på att skiva och frysa in en del av äpplena för att ha till pajer i vinter. Tror ni det funkar?


I helgen blir det att fira villa-avslutning med kräftskiva ute på en sommarstuga. Hoppas ni alla får en trevlig helg, och kom ihåg att klä er varmt om ni också ska ut och fira!

Kram/Nina

14 kommentarer:

Tigris Predikantan sa...

Nog hittade jag några småsmåkantareller idag ... jag undrar också var de stora finns, förutom i affären ..!
:)

StrandviksVillan sa...

Kul att ha egna prydnadspumpor!
Vilken fin duk som skymtar, den vill jag se mera av.
Ja, nu måste nog även jag erkänna att det börjar bli höst... :( Fast visst kan man syssla med mycket i trädgården ännu. Jag köpte hem blomsterlökar igår som ska ner i jorden och en sockertoppsgran som jag länge önskat mig.

Idag fladdrar det ordentligt i magen!! Nåt jag ska göra på eftermiddagen :)

Ha en riktigt trevlig helg på sommarstugan!

Galleri MochB sa...

Vilka härliga färger på äpplena. Antar att det var sådana vi planterade ifjol också, men det trädet har knappt några blad på sej nu... och inte äpple så långt ögat når ;O)
Vi skall fira med vänner på deras nybyggda villa, och med detta ruggiga väder gäller det nog att klä sej varmt!
Ha det bra! Kram Mia

Anonym sa...

Vilka fina bilder. Jo, det går bra att skiva äpplen, lägga i plastpåse (platta paket)och frysa. Har själv gjort det många gånger. Är det trattkantareller du söker så lär det finnas i "gropiga" skogar, fuktiga platser. Gul kantarell har det varit lite dåligt om i år. Trevlig villaavslutning!
Kram m-i-l

Livet på Vestergård sa...

Härliga bilder! Vilken bra ide´att skiva äpplen och frysa ner. Det måste jag också testa!
Ha en fin helg med villaavslutning och kräftskiva!

Jojo sa...

Tänk, i min trädgård som varit så fin hela sommaren och våren finns det nu nästan inget fint alls att titta på :( deprimerande högt gräs och halv vilda rabatter som skulle må bra av att klippas ner :/

Häftigt med pumpor! :)

Ha en super helg!!
Kram J

Moster och jag sa...

Jätte fina bilder! Ide´n med att frysa skivade äpplen låter riktigt bra, det borde jag också pröva.
Själv har jag inte varit och sökt kantareller men släkten har hittat ganska många.
Även vi skall fira villavslutningen på villan. Blir verkligen att klä sig varmt. Vi har vänner bjudna och villan är inte så stor, så tanken var att vi skall äta ute. Får allt se hur det blir.
Ha en skön helg !

Erica sa...

Det går jättebra att frysa skurna äppelbitar. När de tinar är de dock inte i samma format längre, det är mera som äppelmos. Jag brukar frysa in äppelbitar och ta fram under vintern och sätta på gröten. Istället för sylt. Skulle gärna tipsa om svamparna, men då får jag ju inga själv ;)

Systrarna Hjertén sa...

Härliga höst bilder, väldigt snygga pumpor!

Mvh
Frida

Lyckoslanten sa...

Vilka härliga bilder och underbara färger på blommorna! Hoppas din villaavslutning blir lyckad. Vi ska åka norrut och fira den i år. ♥

Louise sa...

Alldeles ljuvliga färggranna bilder!! Skön helg!

Sanna sa...

Jag tycker det blev höst helt huxflux.. För två veckor sedan var det ju ännu riktigt varmt, men nu är det ju bara att njuta av denna årstid också. Jag gillar också dessa prydnadspumpor. Kaneläppel är ju såå gott! Tror jag skall be att få lite äppel av sambons föräldrar nästa gång vi åker till dem. Äppelpaj är ju också såå gott.

Lilith sa...

Vad roligt att du fått så många prydnadspumpor! Försökte mig på att så såna en gång men det blev inte till något...
Glaslyktan med ljuset är jättefin, var har du hittat den?
Jag undrar också var kantarellerna håller hus... Några få hittade min man här uppe i skogen, men det räckte bara till varsin kantarellsmörgås... Tänk om man skulle ha turen att hitta ett riktigt kantarellställe, som vissa lyckligt lottade!
Att frysa in äppelskivor låter ju smart. Du får berätta sen om det funkade! Vi lär nog inte ha några problem att få slut på våra äppel, vi får hela 3 st på det ena trädet! :D Det är första året det kommer frukt på det, så det ska bli jättekul att smaka. Hoppas det andra trädet också börjar få frukt snart, det planterade vi faktiskt före det som nu har frukt.
Den gångna helgen firades enligt traditionen vid stugan. Särskilt varmt var det inte, men mysigt!

alegni sa...

vilket härligt, färgglatt inlägg och vilken fin ny layout du har på din blogg. faktiskt bland det snyggaste jag sett!
jag har förr frusit in äppelklyftor, och det funkade hur bra som helst. bara man kommer ihåg att använda dem också... ;)
jag ser att du har en likadan duk som jag. jag hade gärna haft en i den andra färgen också, men de var tyvärr redan slut.
skön helg! och jo, fina stövlar i nästa inlägg. vårt f.d. hus ligger alldeles intill telnfabriken mitt i byn.
kram