torsdag 5 februari 2009

Runebergstårtor

Idag är det Runebergsdagen i Finland. Johan Ludvig Runeberg, som levde på 1800-talet är Finlands nationalskald och har bland annat skrivit Fänrik Ståls sägner.

Nåja, jag är inte så intresserad av historia. Jag är mycket med intresserad av bakverk. Till Runebergsdagen hör Runebergstårtor. Det sägs att Runebergs fru Fredrika slängde ihop dessa bakelser av rester från julen. Det finns flera varianter av receptet men såhär gjorde jag:

Runebergstårtor

200 g smör
1,5 dl socker
2 ägg
1 dl mald mandel
2 dl pepparkakssmulor
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
hallonmarmelad
glasyr

Rör smör och socker pösigt och rör sedan ner äggen. Krossa pepparkakor så att du får 2 dl smulor. Du kan också använda andra småbröd eller skorpmjöl. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner i degen. Fördela degen i stora muffinformar. Gör ett hål i mitten av varje tårta som du fyller med hallonmarmelad. Grädda i 175 grader i 10-20 minuter beroende på storlek. Då tårtorna kallnat tar du loss den ur formarna, sätter på en klick marmelad och dekorerar med en glasyrring runtom.

Jag skulle ju vara avancerad och vek ihop höga formar av aluminiumfolie, så att tårtorna skulle bli lika fina som på konditori. Bra så, men då jag märkte att de höll på att bli brända på toppen skulle jag flytta ner dem. SKLÄTSCH! sa det. TYYYPISKT!! ner i golvet med tårtorna! En del deg lämnade kvar i formarna men dom blev inte så fina. Tårtorna på bilden gjorde jag i stora muffinformar, och nu tycker jag att dom är alldeles tillräckligt höga...

Några primulor fick följa med mej hem idag. De se så ljuvligt våriga ut...

Förresten! Då jag bakade tömde jag ett kardemummarör. Jag sparade det, för jag är helt säker på att det går att använda till något pyssligt. Jag vet bara inte vad... Har ni några förslag?

3 kommentarer:

ALEGNI sa...

mmm... det är flera år sedan jag bakat runebergare själv. även i år köpte jag hem sådana - tre stycken, ingen till mig själv. *ståndaktig*

Lenas pysselgrop sa...

Kardemummarör kan användas om du vill sätta en riktig ros/blomma på grädd-/marsipantårtan. Bara stick ner och i med blomstret.

StrandviksVillan sa...

Oj, jag har aldrig gjort bakelserna själv. Jag glömde faktiskt bort att det var den dagen igår... Dom hemma var allt besvikna då jag inte köpt några bakelser :P
Trevlig helg!