söndag 1 februari 2009

Ett näste för mitt ljus

Det här pysslet såg jag i programmet Strömsö för något år sen. Ett lite "spännande" pyssel som jag ville testa. Det är ståltrådsbollar som ska fungera som ljuslyktor.

För att få till bollformen knycklar man ihop papper till en boll i lämplig storlek. Sen tar man ståltråd och virar runt. Jag använde galvaniserad ståltråd, 1 mm i diameter.


Sen slänger man in bollen i en brasa. Försök inte tända på endast bollen, det funkar inte, jag försökte :)


När man tar ut bollen (vänta till du är säker på att du inte bränner dig) är den lite sotig, men inte så mycket som jag trodde att den skulle vara. Skölj den under varmt vatten så får du bort lös aska. Ståltråden blir brun på sina ställen och mörkare på andra - snyggt tycker jag.


Häng upp bollen med en ståltråd, in med ett ljus och... Tadaa!


I det här utförandet är "ljusnästet" inte så värst brandsäkert. Jag tände just mitt för första gången och hoppas att ljuslågan inte smälter den tunnare tråden som jag hängt upp bollen med. Sen ska jag leta reda på en liten ljuskopp som ryms inuti bollen. Som ni förstår skulle jag troligen ha stearin över hela bordet om någon kom emot ljuset nu...
Men ett rätt lyckat experiment ändå, tycker jag! Nu ska tillverka några till medan vi har eld i spisen :)

Ha en bra vecka!

PS: Man kunde säkert få till den runda formen på fri hand, men hur roligt är det?! ;) Dessutom blir ståltråden snyggt färgad av elden.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Snyggt!

Hälsar Cia

StrandviksVillan sa...

Wow - jag är imponerad!
Varför inte göra en samling med olika stora bollar och lägga dom i en stor glascylinder eller på ett vackert fat?

ALEGNI sa...

det programinslaget har jag missat. sådana borde man ju nödvändigtvis fixa till!

Daniela sa...

Snyggt! Kanske man skulle ta och göra några sånadär då man är på villan :)

Galleri MochB sa...

Spets är MIN grej och jag tycker kransen härunder är jättefin! Och denna idé var ju hur kul som helst...:O) Det måste jag också prova...

Huset på landet sa...

Oj så mycket som hänt här! Det Strömsö-inlägget måste jag ha missat, det var ju en jättebra idé!! Kransen härunder tyckte jag var jättefin, men så gillar jag ju spets =).
Brädan blev jättefin, jag har aldrig provat med kalkerpapper, trodde att man inte fick tag på sånt längre?? Tack för tipset! Kent hör till mina favoriter också =).

Fröken Fräken sa...

Rekorderligt pyssel! Detta blev jag ju grymt sugen på! Att kunna göra flera ståltrådsbollar och ha som dekoration om inte annat. Bara ett krux. Jag har ingen eldstad där jag kan slänga in dem i. Kan man få en kamin installerad av sin hyresvärd om man hänvisar till att man måste kunna göra ståltrådsbollar?

Nettan sa...

Men du va fiffigt! Blev ju jättefin, sugen på å testa!!
Va kul att du ville vara med å tävla hos mig! Lycka till!
Kram Nettan

Sanna sa...

Oj vilken fin ljuslykta!! Ha en så trevlig vecka!kram

Livet hos mossi sa...

Neemen, vilken super idé. Den blev ju jätte vacker. Sån vil jag åxå ha. Hmm..synd att vi inte har nån öppen spis.. Kanske jag kan göra då ja far hemåt nåt..

Tack för tipset!!

Fröken Fräken sa...

Jag har kommit på att jag ev kan anlita min far till själva bollbrännandet. Han borde ha möjligt att pyrra lite på sitt arbete nämligen. För bollar ska jag ha!!

idémakeriet sa...

Du gillar också att pyssla det ser jag. Härliga saker du har gjord.
Ha det gott.
Kram Gerda

Lilith sa...

Vilken kul idé, hade också missat det programmet! Borde ta och testa, vore snyggt att hänga där ute också någon vindstilla kväll! :)

Hanna sa...

Men du, vilken bra idé!!
Ska ta och göra några bollar på en gång... man kan ju ha dom som dom är bara, på ett fat, eller nåt :)

Tack för inspiration!!!

Ha d gott!
Kram Hanna