torsdag 15 januari 2009

Veckan som gick: elavbrott, stämplar och väggord

Vilken lång och tung vecka det har varit. Det är nog anpassningen efter julledigheten som inte riktigt funkar.

I tisdags hade vi elavbrott. Då jag åkte hem från jobbet var det alldeles mörkt i hela byn. Då jag kom in hade maken tänt en lykta i tvättstugan och en brasa i spisen. Så mysigt! Jag började genast gräva i mina lådor efter ljusstumpar och ljusstakar. Men just som jag höll på att tända ljusen kom elen tillbaka. Vad besviken jag blev! Jag hade ju sett fram emot att sitta i lågorns sken och äta smörgåsar! Så maken fick så lov att släcka alla lampor så vi fick ha vår mysiga stund :)

Inte visste jag att jag hade så många ljusstakar av den här sorten. De som är lite större, utan rosett, har jag fått av mamma eller mormor. Dom borde egentligen putsas men jag tycker dom är så vackra då dom är lite matta och fläckiga. Zink-hjärtat köpte jag nyligen på rea.

Igår hade jag ett möte i stan. Då passade jag på att gå via den där Clas för att se om han hade fått in några nya stämplar. De har nämligen varit slut i hyllan ända sedan jag bestämde mej för att köpa dem för typ en månad sen. Men nu hade han fått fler! Får se då vad jag ska hitta på...


Bredvid mitt jobb finns ett universitet. Matsalen har utsikt mot en gammal stenhusfasad. Idag märkte jag att det stod en text på latin på husfasaden. Jag fick reda på att texten betydde ungefär "giv oss vårt dagliga bröd". DET ska det förståss stå på min köksvägg!! Nu måste jag bara gå på lunch dit igen, för jag glömde förståss bort hur texten löd på latin... Eller vet ni hur uttrycket lyder?Uppdatering: Lite arbetstid avsatt för detektivarbete har väl chefen ingenting emot ;)

Puls Cibus Noster stod det på väggen. Efter lite googlande kom jag fram till att cibus betyder livsmedel, mat, måltid och noster betyder vår. Puls hittade jag inte, men jag verkar ju va på rätt spår. (I den form som det skrivs i bönen Fader vår heter det Panem nostrum supersubstantialem/cotidianum da nobis hodie, tack svärmor)


Jag hörde förresten att vid en google-sökning går det åt lika mycket energi som att koka två koppar vatten. På grund av att sökningen aktiverar många servrar. Jag som googlar både ofta och mycket och ibland helt i onödan...

6 kommentarer:

StrandviksVillan sa...

Perfekt! Den texten kunde jag också ha i köket. Du får höra av dig hur den lyder ;)
Jag borde beställa en låda stämplar med dig, vet inte när jag tar mig till stan nästa gång... Jag harmas också att jag inte köpte en innan jul, blev ju liksom lite snål då...
Ha det fint och härda ut sista jobbdan för veckan! Kraaaam!

ALEGNI sa...

jag vill också ha stämplar! måste kolla på clasu!
vedkorgen luktade första dagen, men nu känner vi inget längre, endast om vi sticker nosen i korgen eller annars kommer riktigt nära den med luktorganet :)
var bor du? kanske du vill komma hit o lukta på den?

m-i-l sa...

Panem nostrum supersubstantialem da nobis hodie. Kunde det möjligen vara det här?

Galleri MochB sa...

Har de stämplar hos Clas? Då måste jag också besöka honom....:O) Och den där texten blir ju perfekt! Tack för den latinska lektionen. Ha en trevlig helg!

Sanna sa...

Det blir nog jättefint med väggordet i köket! Jag har också planerat för ett väggord, men borde bara gå och köpa bokstäverna först. Stämplarna är också fina! Trevligt veckoslut!

Aija sa...

Just i dag såg jag den samma texten. Både universitetet och Åbo akademi i Vasa såg riktigt fint ut!