måndag 5 maj 2014

ODLA TOMATER, del 2: Omskolning

Det här är mitt andra tomatinlägg, och det borde jag ha skrivit för länge sen. I något skede varje vår blir jag så trött på alla ivägrännda plantor som tar plats i vardagsrummet, och det skedet kom ganska tidigt i vår. Därför har jag inte haft lust att skriva om tomaterna. Och därför har jag drömt om ett alldeles eget drivshus...

Men det var just det jag skulle skriva om, nämligen långa rangliga tomatplantor och vad man gör åt det. Odla tomater del 1 finns här.


Då tomatfröna har grott och spenderat några veckor i ett rumstempererat söderfönster ser de ut såhär. Lite tunna och taniga, lite väl långa. Det är dags att skola om dem då de har 2-3 karaktärsblad ovanför de två hjärtbladen. Nu utnyttjar man tomatens förmåga att bilda nya rötter på stammen. Det är det som är knixet. Det, och mjölkpaket.

Då tomatens stam kommer i kontakt med fukt växer det ut nya rötter. På fullvuxna plantor händer det att det t.o.m. bildas rötter i luften om det är fuktigt. Fördelen med att plantera djupt och förvandla stammen till rot, så att säga, är att plantan får fler rötter att ta upp vatten och näring med och man får en starkare planta. I bästa fall växer den mer på bredden än på längden och man slipper överlånga taniga plantor. De kommer att bli långa ändå, men då använder man samma metod då plantorna planteras ut.


Man planterar alltså om tomaterna i ny, näringsrik jord. Man kan fylla jord ända upp till karaktärsbladen, även om det innebär att stammen böjs under jordytan. Man kan t.o.m. böja stammen som ett U. På den första bilden har jag planterat om i 10x10 cm plastkrukor, och där rymdes inte hela stammen ner. På den nedre bilden har jag planterat om i mjölkburkar, och på så sätt fått jord högre upp på stammen, och det finns ännu rum att fylla på med mer jord då plantan växer.

Efter omskolningen vattnas plantan så att den hålls jämt fuktig, och efter ca 2 veckor börjar man gödselvattna, t.ex. med vanlig krukväxtgödsel.



Jag har experimenterat med att skola om två gånger (först i småkrukor och sen i mjölkpaket) och att skola om en gång (direkt i mjölkpaket och fylla på jord efterhand). Jag har konstaterat att det inte är någon större skillnad på plantorna. Eventuellt är de som skolats om endast en gång, direkt i mjölkpaket alltså, lite grönare och kraftigare. Så för en gångs skull lönar det sig att ta vägen med mindre jobb.

30.5.2013



15 kommentarer:

Anonym sa...

Bra tips åt de som vill odla hemma ! o dina tomater smakar så gott ;-)
-pudervppa-

Sabina sa...

Tack för tipset, om jag någon gång skulle odla tomater!
Inte riktigt min grej, men du är duktig du!

Kram Sabina

Liljas Corner sa...

Varsågod Sabina! Och nej, jag är inte duktig, bara intresserad ;)

Livet på Vestergård sa...

Vi har odlat tomater i vårt gamla växthus och det är ju så roligt sen att få njuta av skörden, men det är lite jobb på vägen :)

Lyckoslanten sa...

Jag är tokimponerad av ditt jobb med tomaterna och dokumentationen! Du inspirerar samtidigt som jag konstaterar att jag inte klarar annat än pelargoner och örter! Ser fram emot din tomatskörd! ♥

alegni sa...

Mycket imponerande. Problemet för mig (även om faserna alla faserna verkar vara lite överkurs för mig) är det där med jämn fukt. Jag vet aldrig vad som är lagom.

Christina sa...

Tack för ännu ett superbra inlägg, även om det är en bit dit för mina stackars plantor som nyss tittat upp ovan jord. :) Sådde två frön per kruka så skall se nu då vilken av plantorna som trivs bäst.

Christina sa...

Tack för ännu ett superbra inlägg, även om det är en bit dit för mina stackars plantor som nyss tittat upp ovan jord. :) Sådde två frön per kruka så skall se nu då vilken av plantorna som trivs bäst.

Liljas Corner sa...

Tack snälla Ann-Lis <3

Liljas Corner sa...

Jämn fukt är problem för mig också, men det beror på att jag glömmer vattna. Men viktigt är det!

Liljas Corner sa...

Christina: va roligt att dina plantor grott! Egentligen är det rätt lagom att de tittar upp nu, så slipper de vara inne så länge :) Lycka till!

Liljas Corner sa...

Kicki: Ja, man får verkligen jobba för maten! Man kan ju fråga sig om det lönar sig, men egenodlat är ju ändå så gott :)

StrandviksVillan sa...

Sååå intressant inlägg!!
Vi har ju haft några plantor utomhus, fick inte många tomater men det var trevligt ändå.

Drömgården sa...

Jag som inte hunnit förså ett enda frö ännu... :(

Drömgården sa...

Jag som inte hunnit förså ett enda frö ännu... :(