lördag 12 april 2014

Elefanterna och Tallinn

Jag vet inte om det var då jag såg filmen Water for elephants för tre år sen, eller om det var redan tidigare, som jag kom på att jag väldigt gärna vill se en elefant. I år skrev jag ner det på min To Do-lista. Vad jag vet finns det inga elefanter i Finland, och med min studiebudget har vi inte råd att fara särskilt långt. Så vi for till Tallinn.

Jag var så nervös för att vi av någon anledning inte skulle få se elefanterna. Inte minst då vi körde in på zoologiska trädgårdens tomma parkering invid det rostiga stängslet. Men det var öppet, och vi tog oss till elefanthuset alldeles lagom till matdags.De två elefanterna var enorma då dom lunkade in i mathagen. Och skrynkliga, och massiva, och så skickliga med sina snablar. Och jag var lättad över att de inte hade sådär sorgsna ögon som jag var rädd att de skulle ha. Då hade kanske mitt hjärta brustit. Men de verkade vara tillfreds, och de hade en stor hage att gå runt i.

Alla djur hade det inte lika bra, och på vissa ställen kändes det som att stiga rakt in i sovjet-tiden. Men djurparken höll på att förnyas, så jag hoppas att isbjörnarna, tigrarna, hyenorna och lejonen snart får utrymme att sträcka på benen.


Det var mitt tredje Tallinn-besök. Det är på något sätt fascinerande med allt det ful-gamla som möter det ful-nya. Och jag kan inte låta bli att fundera på hur det är att bo i ett land som utvecklas så snabbt, men ändå inte.


Det harmar mig att jag inte köpte blåsippor av den uråldriga tanten som stod i början av blomstergatan, att jag inte ens tog en bild av henne.


Så Tallinn som helhet är kanske inte en favoritstad, men gamla stan är just så gammal som man drömmer om att en gammal stad ska vara. Kullerstensgator, färggranna fasader och en massa detaljer att se på. Snyggt och fräscht dessutom.
Vi besökte Lennusadam - Flyghamnen också. Det är ett ganska nytt museum som finns i en gammal flyghangar. Farkoster och vapen kunde inte intressera mig mindre, men det är ändå ett mycket sevärt museum. Det innehåller också en hel del sjöfartshistoria och framför allt är det väldigt interaktivt och snyggt uppbyggt. Till exempel fick vi klä ut oss till kaptener (eller nåt?!) och posera framför en u-båt. En u-båt som vi strax innan hade klättrat in i.


Det var det. Skönt att komma bort några dagar, men ännu skönare att komma hem igen. Nu ska jag gå och se om blåsippan har öppnat sina knoppar än.15 kommentarer:

alegni sa...

Nice att få komma ut i vida världen emellanåt. Fina elefantbilder!

Sara sa...

Oj det är en evighet sedan jag har varit till Tallinn, jag skulle gärna vilja dit igen! Minns bara gamla stan! Elefanter är jag också förtjust i! Som tur finns de på Zoo i Münster så jag får se dem ganska ofta. Och där har de fått en ny stor fräsch "hage" (eller vad det nu heter?) så jag hoppas att de är lyckliga där :D

Drömgården sa...

Jag har aldrig varit till Tallin eller känt behov av att åka dit... tills nu! Jättefint inlägg! :)

roligt att du blev inspirerad av mina gipsägg! Du ska absolut testa. CaisaK hade gjort ett nytt inlägg med instruktioner, kolla där å! :)

När ska du ha din presentation på slutarbetet? Har du det klart?

/Kitty

Livet på Sjögård sa...

har suttit på en elefantunge när jag var liten. den var stickig och jag hade tunna finstrumppisar :)
var i somras till tallin för första gången, är nog inte helt övertygad ännu. men jo, det är alltid roligt att komma bort lite och se sej omkring :)

Anki sa...

Då systers pojkar var små så var jag och syster med dem till Zoolandia i Åbo och då "bodde" Finlands ända elefant där. Det var häftigt att se.
Men några år efter så flyttade elefanten men jag minns inte till vilket land för att den var så ensam.
Vad kul att åka till Tallinn,skulle jag också vilja.jag har bara varit där en gång och det var 2003.
Jätte fina var ni också i kaptensmössorna!
Ha det bra!

Liljas Corner sa...

Kitty, Tallinn är nog värt ett par dagars besök.
Jo jag såg äggen hos Camilla först :)
Nej jag har inte slutarbetet klart, men jag måst väl nog ta itu med det... Vet int alls när det ska presenteras?

Liljas Corner sa...

Tack Ingela! Jag längtar alltid bort, men sen då jag är borta är det så skönt att åka hem. Aldrig nöjd! :)

Liljas Corner sa...

Tummen upp för lyckliga elefanter! :)
Gamla stan är nog jättemysig, men det finns en del annat att se också. Om jag far dit nån sommar vill jag till botaniska trädgården.

Liljas Corner sa...

Anki, jag minns att jag läste om elefanten då jag flyttade till Åbo 2000, men jag var aldrig och tittade på den.
Tack, vi kände nog oss ganska fina ;)

Liljas Corner sa...

Hihi, finstrumpor och elefantskinn låter int som en bra kombo ;)

Anonym sa...

Har varit i Tallin många gånger, men det var längesedan. Tyckte om staden. Roligt att få en uppdatering, tack!

Sabina sa...

Så söta elefanter du fångat på bild! Gamla stan i Tallinn är ju verkligen fint, för övrigt gillar jag inte staden speciellt. Men det är ju alltid trevligt att komma bort hemifrån ett tag.

Skön söndag!
kram Sabina

I mitt huvud sa...

Mysigt med en liten mini-semester! Jag var oxå i Tallin i januari (det var -17!!!) och håller med om att gamla stan är väldigt mysig att gå runt i!

StrandviksVillan sa...

Den filmen gillade jag också, den berörde...
Undrar när jag ska ta mig till Eesti, främst skulle jag vilja åka dit för gamla stan.
Mer och mer kommer jag underfund med att det behövs inte så långa resor för stora upplevelser :)

Ha en fin fortsättning på veckan!

Anonym sa...

Fina stadsbilder! Och vilket par sen :)
H. m-i-l