tisdag 18 mars 2014

Vinter och spirande grönska

Visst fick vi det där bakslaget, takatalvi (Snälla, berätta för mig om du har en bra svensk översättning på det ordet). Men de här snöiga dagarna har vintern visat sig från sin bästa sida. Kalla nätter och soliga, nästan töiga, dagar. I söndags då nysnön blåste ner från träden såg det ut som glitterridåer i solen. Fast idag då snön vräkte ner var det första gången i år som jag på riktigt längtade till sommaren...


Jag hade min lökplantering ute lite för länge, och multiflorahyacinterna tog stryk av nattkylan. Men knopparna klarade sig och fortsätter blomma. Pärlhyacinternas blommor är tuffare, de klarade köldbehandlingen bra. Och narcisserna, de lär klara ner till 10 minusgrader.


Jag har funderat på det här med lökväxter som börjat spira i trädgården och hur det klarar kölden. Tidiga vårväxter samlar socker och andra ämnen i sina celler så att fryspunkten sänks, och på så sätt klarar de tillfälliga köldknäppar. Så jag tror att det inte är nån större fara för små skott som sticker upp. Trots kalla nätter har dagarna ändå varit kring noll. Och här i Liljas hörn av världen har vi dessutom fått ett skyddande snötäcke nu. Men vi får se hur det utvecklas. Har du några funderingar om detta?10 kommentarer:

Christina sa...

Jag har också funderat på mina tulpanlökar som börjat skymta i rabatten.. Men vad jag förstod så borde de nog klara av lite snö, så länge det inte blir väldigt kallt väldigt länge. Rätta mig om jag har fel. :)

Liljas Corner sa...

Snö är toppen, för den isolerar mot kylan! Ju mer desto bättre ur tulpanernas synvinkel :)

Anonym sa...

Alla pratar om takatalvi..men egentligen är det ingen takatalvi ju för vi har bara haft en ovanlig varm vinter o DET var våren som var i förtid o nu har vi rätt väder därute. Takatalvi är ju om det kommer snö o kallt slutet av april eller ännu senare ;-) Bara mina funderingar..
Annars så tycker jag att det är ännu skönt att det blev lite vinterkänsla för den rätta våren kpmmer ju inte ännu heller.
-pudervippa-

Drömgården sa...

Med kölden som kom så är jag glad att lite snö lade sig i trädgården. Här i mitt hörn har både lökväxter och perenner vaknat redan...

/Kitty

StrandviksVillan sa...

Finskan har verkligen många bra ord. Takatalvi översatt: Det var ju redan varmt och barmark och vi tog på lågskorna men mittiallt blev det kallt och snö och det är inte skoj med snö på fötterna! Typ...

Liljas Corner sa...

Hahaa, den översättningen var bra! :)

Liljas Corner sa...

Det är helt sant att det egentligen ska vara vinter nu. Våren var bara och hälsade på :)

alegni sa...

Så här säger den ordbok på nätet jag brukar använda: (ber om ursäkt i förväg)
fi: Voi vittujen kevät ja kyrpien takatalvi!
sv: Jävlar i helvete!

Men nä, det finns nog ingen direktöversättning för det ordet. Bakslag är det närmaste man kommer, och det tycker jag gott man kan använda.

I övrigt kan jag meddela att jag gillar bilderna. As ever.

Liljas Corner sa...

Tack Ingela, skönt att höra en språkmänniskas kunskaper i frågan ;)
Roligt att du gillar bilderna!

Linda sa...

Takatalvin till trots är dina bilder fantastiska! :)