lördag 29 mars 2014

ODLA TOMATER, del 1: Sådd

ett ambitiöst ögonblick förra sensommaren fick jag för mig att skriva en serie här på bloggen om hur man, eller kanske främst hur jag, odlar tomater. På något sätt känner jag att tomater är något som jag behärskar. Jag började min arbetskarriär i tomatväxthus för mer än halva mitt liv sedan, och fortsatte sen i många somrar. Jag minns ännu hur jag knep av tomatblad i sömnen efter en varm, tröttsam dag i växthuset. Och den där gröna, söta doften som jag tycker så mycket om idag var inte alltid behaglig på den tiden.



Jag har odlat mina egna tomater i tre säsonger nu. Ännu provar jag mig fram, men jag har kommit fram till en metod som fungerar för mig. Förutom egen erfarenhet så har jag lärt mig mycket av olika artiklar och av Lena Israelssons texter, bl.a. i bibeln Handbok för köksträdgården.

I detta första tomatinlägg ska jag berätta om hur man kommer igång med sina plantor, sådden helt enkelt. 

Tomatfrön sår man 6-8 veckor före utplantering. Tomater är känsliga för frost, så utplantering på friland bör göras först då risken för kalla järnnätter är över. Här i Österbotten är det runt 10 juni, vilket betyder sådd i mitten av april. Med tanke på den korta sommaren är det alltid ett plus att komma igång så tidigt som möjligt, och då är ett kallväxthus eller t.o.m. ett improviserat plasttält intill en varm vägg jättebra. I år har jag sått mina tomatfrön 16 mars.


Tidigare har jag bredsått mina tomatfrön i mjölk- eller vindruvsförpackningar. Jag har använt såjord (säljs också som plant- och kaktusjord), som är bra för alla fröer eftersom den är näringsfattig och luftig. För mycket näring skadar den pyttelilla plantans känsliga rötter. Fröna läggs på den fuktade jorden och täcks med ett tunt lager jord eller vermikulit. Plast över sådden hjälper till att hålla fukten.



Jag sår  a l l t i d  för många frön! Så i år har jag avancerat och sått fröna i ett fancy pluggbrätte med medföljande plasttak. Då kan jag inte så fler än 24 plantor, vilket redan är fler än vad jag har plats för. 

Även om tomatfrön brukar ha bra grobarhet, så är det bra att gardera sig och så två frön mer plugg. Om båda fröna gror tar man bort den svagare plantan.

Denna gång har jag också knixat lite med jorden. Först har jag fyllt halva pluggen med bra plantmylla (mer specifikt mylla för örter, denna gång). Ovanför har jag fyllt på med lika mycket såjord. De här pluggarna är nämligen tillräckligt stora för att tomatplantorna ska kunna leva sina första veckor i dem. Efter att pytteplantan har fått utvecklas i lugn och ro i såjorden, når den så småningom plantmyllan, som ger den mer näring och växtkraft.


Tomater gror bäst i 22-25 grader. Vanlig rumstemperatur fungerar bra för mig. Efter att fröna grott ställs pytteplantorna så ljust som möjligt, helst med växtbelysning, och gärna under 18 grader. Jag har mina plantor i vardagsrumsfönstret som vetter mot öst. Dvs i rumstemperatur utan extrabelysning. Det är inte optimalt, men i nästa tomatinlägg ska jag berätta hur man tampas med det problemet.


Det var sådden! Lämna gärna frågor, kommentarer och egna erfarenheter i kommentarsfältet! Under våren och sommaren fortsätter tomatserien med omskolning, utplantering och skötsel.


6 kommentarer:

Drömgården sa...

Härligt! Väntar redan på nästa steg! :D
/Kitty

Sandra sa...

Hej Nina!
Tomater går också att så som du beskriver med dubbla lager jord så de inte behöver omskolas så fort men om msn även lämnar rum uppåt så att det med tiden går att fylla på med god plantmylla så att de inte blir så rangliga. Mjölkpaket brukar vara bra då eftersom de är så avlånga så det går ned mycket jord.

Liljas Corner sa...

Tack för tipset Sandra! Jag brukar flytta över dem i mjölkpaket först då de blir långa och rangliga :)

Anonym sa...

Spännande!
Har själv haft tomatplantor utomhus men det tog förstås länge innan jag fick nån skörd då.
Efter kanske... två år, hoppas jag ha ett hus att ha tomatplantor i ;)
Vi funderade just att vi kunde ha G att riva gamla huset, så får han tjäna lite pengar ;)
A-C

Sara sa...

Vad intressant! Alltså kan man odla tomat också sådär typ på en helt vanlig terrass i en kruka? eller behöver man ha "fancyiga" saker för det? :)

Liljas Corner sa...

Sara, ja det kan man. Allt man behöver är en kruka som är ca 10 liter. Då väljer man helst en frilandssort eller körsbärstomater. Och en vattenkanna :)