torsdag 28 november 2013

[LAV]

I love lav (jag ber om ursäkt för ordleken). Jag tycker lav är ganska fascinerande. Lavarna tål extrema förhållanden och kan växa där knappt nåt annat liv finns. Det är coolt. De finns till tack vare en symbios mellan två helt olika varelser, alger och svampar, som har ett väldigt tajt samarbete. Det är inspirerande. Men det jag framför allt fascineras av är lavarnas beteende.


I torrt väder lägger man knappt märke till dem. De är ihopkrympta och grå och den enda gång jag tittar på dem är då de knastrar till under fötterna på klipphällen. Då väljer jag en annan väg för att inte trampa sönder laven. Men sen då det regnar och världen blir våt! Då dyker lavarna upp överallt. På träden, på stigen, på alla stenar och klippor. De ger en helt annan färg åt skogen. Från att ha varit torra och gråa blir de blåa, turkosa, gröna - jag vet inte vad jag ska kalla färgen. Jag kan se framför mig hur alg-delen i laven jobbar febrilt med sin fotosyntes (det är nog klorofyllet som ger den nya färgen) för att ge energi till sin kompis svampen. Och svampen sträcker på sig i sin uppfräschade, mjuka kropp för att samla näring åt sin kompis algen.

Sen blir det torrt igen, och allt är tyst i laven igen.


Kransen och hjärtat är gjorda av fönsterlav. Jag vet att det är många som inte tycker om fönsterlav. Kanske är den gammalmodig. Kanske hör den hemma på gravarna. Men jag tycker den är fin. Speciellt då den är fuktig och har den där odefinierbara färgen. Och blir laven torr är det bara blötlägga den, så väcks den till liv igen.


Det blev mycket text om lite lav. Vad tycker du om fönsterlaven?Ps: För säkerhets skull länkar jag till Det är för f-n inte mossa! och Lika bra med broccoli? Allmänbildning på hög nivå ;)

7 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker om den ;-)
-pudervippa-

Susanna Tamminen sa...

Tykkään kovasti ja tuo sydän vasta kaunis onkin!!! Hauskaa pikkujoulua :)

alegni sa...

Jag har inte tyckt om den tidigare, men nu när du skriver så där passionerat om den, är det nästan så att jag ändrar åsikt. :)
Trevlig lillajul och lycka till i morgon!

Högagärde sa...

O, så mycket härligt du har gjort på sistone. Jag är totalimponerad av granarna med de risiga granarna i ett tidigare inlägg. Såååå snygga. Lycka till imorgon.
Kram Elisabeth

StrandviksVillan sa...

Du får mig att se världen med nya ögon <3
Trevligt med lite lav-fakta :)

Tack för senast vännen!

Drömgården sa...

Jag gillar all typ av mossa och lav. :)
Vad har du för innandömme på dina hjärtan?
/Kitty

Liljas Corner sa...

Kitty: jag har hönsnät och tidningspapper.