fredag 20 september 2013

Morotsscones och andra helgfunderingar

Att ha ett eget grönsaksland är guld värt. Men jag är mer odlare än förädlare, så jag har ibland svårt att hitta på något intressant att laga av skörden. Men så hittade jag boken Makeaa ja suolaista puutarhasta av Sirpa Talka, och blev inspirerad. Fast sanningen är att jag bara bakade morotssconesen - sen var lånetiden slut. Jag tänkte att jag delar med mig av receptet här - helt utan tillstånd. De var nämligen jättegoda.




Morotsscones
ur boken Makeaa ja suolaista puutarhasta

Blanda 2,5 dl havregryn, 2 dl fullkornsvetemjöl, 0,5 dl rågflingor, 1 msk bakpulver och 1 tsk salt. Blanda i 2 dl rivna morötter. Tillsätt 0,5 dl flytande margarin och 2 dl surmjölk och blanda snabbt ihop till en deg. Forma 6 platta kakor av degen och lägg på bakplåtspapper. Baka i 200 grader varm ugn i ca 20 minuter.

Jag bytte ut margarinet mot smör och satte i kvarg istället för surmjölk (eftersom jag inte hade surmjölk hemma och för att få i mer protein).





Den här helgen har jag väntat på lite extra mycket. Jag inbillar mig att jag ska få 1000 saker gjorda i trädgården, fast jag i verkligheten får vara glad om jag hinner med 10. Och så ska jag laga god mat, kanske något mustigt ur boken Långkok av Jens Linder. Och Tareks Pasta Arrabiata. Och så ska jag vila och sova. Och läsa. Och baka morotsscones.

Ja, och så ska jag kanske se på stjärnor och planeter också, i meteoritkratern.

Vad ska du göra?




12 kommentarer:

Kamomilla sa...

Hoppas du får tid för allt du vill! Mysiga bilder!

alegni sa...

Din helg borde vara minst 100 timmar lång!
Jag har blivit duktig på att förädla, och är så glad över det.
I går pressade vi äppelsaft av alla äpplen som blivit lite skadad av att ha dunkat ner i marken, och av pressresterna, alltså den där fradgan som flyter högst upp i saften bakade jag äppelkaka enligt ett helt självpåhittat recept. Och det blev en riktigt god kaka! Borde ha haft Philadelphia att göra en glasyr av också, men det hade jag icke. Vi är ju inga mjölkbönder... ;)

Liljas Corner sa...

Tack Camilla!

Ingela, den äppelkakan lät ju intressant. Det skadar ju inte att vara uppfinningsrik :) En ko borde man ju ha, så slapp man nästan helt att handla! Och jo, min helg borde vara låååång. Som tur är jag ledig på måndag ännu.

Sara sa...

Jag ska fara iväg till Helsingfors :) en trevlig tjejhelg ska det bli. Älskar för övrigt bilden på hunden :D hihi.

Liljas Corner sa...

Ja, Snövit är så söt då hon så gärna vill smaka men vet att hon inte får. Ha en kul tjejhelg!

Anonym sa...

Jag tror jag ska baka de där morotsconesen och göra pastan ;-)men ikväll blir det mycket fladdrande ljus o bubbelbad <3
-pudervippa-

Cornelia sa...

Mmm, ser så gott ut. Denna höst har vi försökt anstränga oss att göra mycket gott av grönsaker också, men det mesta av råvarorna är nog från butiken, icke från det egna trädgårdslandet...

Hoppas du får en riktigt skön helg och lite tid över för några spännande böcker!

Sabina sa...

Oj, vad gott det ser ut! Grönsaker ur eget land är verkligen det bästa!
I helgen skall jag äta musselsoppa (mums!), åka ett varv till Vasa och ta upp båten (ja maken sköter den saken men jag kanske hänger med ut till villan... om vädret är fint).
Skön helg till dig och hoppas att du hinner med mycket!

krm Sabina

Christina sa...

Låter trevligt.. Jag tänkte ta en sväng via Karperö marthornas loppis på Carpella och sy ihop tröjan som jag stickat på nu under de senaste månaderna.

Anonym sa...

Oj vad de ser goda ut dina scones, blir sugen på att baka jag med... Fast de borde ju vara lchf då ;) Härliga bilder! Hoppas du får tid under helgen att göra vad du vill och ta ikapp lite läsning, själv ska jag bege mig till saltgruvan för att förtjäna lite kopparslantar :)

Liljas Corner sa...

Pudervippa, oj om det ändå var liiite kortare till ert bubbelbad!

Cornelia, huvudsaken är att man äter grönsaker, inte nödvändigtvis att de är egenodlade. Fast de är nog extra goda då...

Sabina, hoppas ni får en skön stund på villan!

Christina, oj va skönt att få ta på den tröjan nu!

Jojjo, hahhaa, det var då ett suspekt ställe du ska till ;) Kanske man kunde göra pones med morot i? Och kanske liiite flingor eller kross av nåt slag.

Högagärde sa...

Men vilka härliga bilder. det ser så gott ut.

Elisabeth