onsdag 28 augusti 2013

Tiny Tim och godaste gula

I mitt växthus växer det tomater. En och annan chiliplanta också, och lite örter, men mest tomater. Små gula, världens godaste, som jag fått av morfar. Fröna alltså. Måste komma ihåg att ta till vara fröer från dem.


Det finns också en gammal sort som heter 'Matina', som jag köpte två färdiga plantor av. Fast den är inte särskilt speciell alls, förutom att plantan ser lite annorlunda ut, med mindre flikiga blad än vanligt.


Sen finns det 'Tiny Tim', busktomaten som har varit helvild i sommar. Jag har plockat bort säkert hundratals blommor för att de befintliga tomaterna ska ha en chans att bli klara. Håller tummarna för att det vackra vädret fortsätter ännu några veckor. Smaken är jag inte riktigt nöjd med. För fruktig. Men som vi konstaterade i skolan idag: Född och uppvuxen i tomatriket så blir man kanske lite picky.


I våras kom jag förresten underfund med hur man odlar de finaste tomatplantorna hemma i vardagsrummet. Då det blir aktuellt igen nästa vår kanske jag berättar hemligheten för er.
8 kommentarer:

alegni sa...

Den hemligheten vill jag gärna höra!
Nästa år ska vi också plocka bort bladen... om det är så man ska göra?

Liljas Corner sa...

I kommersiell odling tar man alltid bort bladen under den klasen som just då är på gång. I hobbyväxthus är det inte så noga. Under sommaren tar jag bort blad som ser dåliga ut. Då tomaterna börjar mogna tar jag bort såna som skymmer klasarna. Typ i början av augusti tar jag bort nästan alla blad, men det är främst för att det börjar bli så fuktigt - jag försöker undvika mögelangrepp. Men jag lämnar några blad så att plantan fortfarande kan fotosyntetisera och dra upp näring och vatten.

Anonym sa...

Som en hel vetenskap, vilket det ju är :) Min del i fotosyntesen och kretsloppet då, är väl att jag äter dem. Inte de stora, de är för "tomatiga" (?) men de mindre :) vet att jag stått men en påse tiny tim i handen i fjol men ångrat mig tack vare bristen på växthus så det ska bli intressant att se dina tips :)

alegni sa...

Tack för infon, Nina! Jag ska spara en länk till detta inlägg för kommande somrar!

Susanna/Huvikumpu Living sa...

Oi sinun kasvihuone on varmasti upea ilmestys! Kuvat ovat niin kauniita, että minukin alkoi heti tehdä mieli tomaatteja ;) Iloista päivää!

Linnéa sa...

Ohh, första bilden är ju en djungel. Du är så duktig på att fota.
Linnéa

Liljas Corner sa...

Jojjo, javisst är det skillnad på tomater och tomater!

Ingela, jag funderar på att införa lite mer fakta och tips här på bloggen, bl.a. en tomatserie nästa år. Vi får se...

Susku, voi kiitos!

Linnéa, nåmen tack! Jo, det känns lite som en djungel där inne...

StrandviksVillan sa...

Imponerande verkligen!!
Ack om man hade ett växthus - eller orangeri skulle jag själv hellre ha :) Den som väntar på nåt gott...

Man lär sig faktiskt hela tiden nåt från din blogg - jättebra!