torsdag 20 september 2012

Natursten

I min trädgård vill jag använda så mycket naturmaterial som möjligt. Det passar in i miljön - här ute i skogen i en liten by på landet - och så är det i bästa fall gratis. Sten finns det i mängd och massor. Ni som bor i Österbotten känner säkert igen er då jag säger att vi ofta får upp mer sten än jord då vi gräver nya rabatter...

Tidigare har jag kantat mina rabatter med de stenar som jag råkat gräva upp, men det uppstår snabbt ett problem då gräsmattan börjar växa in bland stenarna. Nu har jag istället tagit vara på alla stenar som har åtminstone en platt sida. Utanför rabattens stenkant tar jag bort grässvålen och lägger på en markduk. Med spaden försöker jag få ner kanten en bit i marken. Därefter placerar jag de platta stenarna, med den platta sidan uppåt, på markduken. Det är lite pusslande och grävande innan det blir bra. Men då det är klart går det att köra med gräsklipparhjulet på kanten. Bilderna är inte så tydliga som jag hade tänkt (och vi kunde kanske ha klippt gräsmattan före), men jag hoppas ni förstår ändå!


Nästa försöksprojekt är att odla mossa i fogarna. Jag har tänkt mig en blandning av torv, surmjölk och mossa som fogmassa. Någon som har erfarenheter att dela med sig av?


Den här lilla rabatten leder förresten blicken mot vårt grönsaksland. Kanske får jag ihop ett inlägg om det härnäst?


3 kommentarer:

Drömgården sa...

Vackert, vackert, som alltid! Nina, du har alltid så underbara foton! Ska no ta mig tid att vika in nån dag efter skola! Och detdär med sten.. ja, väldigt bekant fenomen! Håller ju på med min surjordsrabatt, har grävt djupt för att få upp alla stenar... ändå stötte jag på en stor sten när jag skulle plantera mitt Aroniaträd. blev tvungen att plantera trädet på sidan om...

Livet på Vestergård sa...

Ja stenar har vi verkligen gott om, men det är snyggt att använda sig av dem i olika trädgårdsarrangemang.
Ha en fin helg! Kram Kicki

StrandviksVillan sa...

Jag förvånades igen när jag grävde upp liljelökarna - har ju redan flera ggr grävt i den rabatten men ändå kom det upp fler stenar!?!

Ja, det är fint OCH praktiskt med stenar! Tyvärr lite knepigt ibland när man använder natursten att dom inte alltid har "rätt" form ;)

Skön söndag till er!