torsdag 26 april 2012

Trädgårdsinspiration från grannlandet

Tack snälla ni för hälsningar och må-bra-vibbar! Nu är jag frisk igen och har fått tillbaka aptiten som var borta en hel vecka. Och de som känner mig vet att jag ytterst sällan saknar aptit ;) Jag lovade er en dos trädgårdsinspiration från mitt besök på Nordiska trädgårdar-mässan, och lovat är lovat! Men vet ni, jag kom fram till att det inte riktigt är min grej att referera och rapportera... Inte på bloggen i alla fall, här vill jag hellre släppa fram den konstnärliga flummaren i mig :) Men eftersom jag ändå ska göra en rapport om trädgårdstrender till skolan så ska jag göra ett försök. Det blir ett långt inlägg!

En klart genomgående trend inom trädgård just nu är odling. Närodlat och "jag-odlat" blir allt större då vi blir mer medvetna om vad vi stoppar i oss. Och man blir ju så stolt då man får servera sånt man själv producerat! Det jag tycker är roligt är att man satsar på att köksträdgården ska vara vacker.


Spaljering av bärbuskar är något jag kommer att testa.


Uppstammade buskar och små träd såg man en hel del av. Jag, som annars inte har fastnat för barrträd, gillar halvstora bonsai-liknande tallar. Hemma, invid gången som leder till huvudentrén vill jag ha uppstammade bärbuskar och barrträd/tuijor. De här två bilderna är från Zetas idéträdgård, som var en riktig pärla.


Måbär såg man också. En delorsak är säkert att buxbomen i Sverige blivit sjukdomsdrabbad, och måbärsbuskarna är ju ett bra substitut som går att formklippa och också klarar sig längre norrut. Visst, de tappar bladen till vintern, men å andra sidan grönskar de tidigt.

Runda trampstenar i gräsmattan - vill ha! De finns att köpa, men jag har planerat att gjuta egna i betong, kanske med hjälp av vanliga 10-litershinkar.

Vad tycker ni om den här bänken? Jag gillar!


 Armeringsjärn har vi sett en hel del av i trädgårdssammanhang, men jag fastnade för den här installationen, där man virat vide (?) runt några rutor.


Ovanför terrassbordet skulle jag vilja ha en sån här gräskrona. Borde inte vara så svår att pyssla ihop, men vad händer då det blåser?


Återanvändning och nyanvändning är en trend som håller i sig. Här har man hängt rosor och snapsglas i något slags galler...

...och här har man använt gamla paraboler som odlingsbord för taklök. Det som hänger från taket är jordgubbsplantor.


 Även pelargoner och hängsparris hade någon hängt upp. Varför inte?


Tillbaka till Zetas idéträdgård. Så snyggt med bänkens ryggstöd och det rustika bordet med de skira blommorna i glasvaser.


Och till sist en bild på den mossiga damen. Vackert med trädgårdskonst!


Här hemma håller sig utetemperaturen äntligen på plussidan och små blad från alla lökar som jag satte i höstas sticker upp här och var. Och till min stora glädje några små blåsippsknoppar. Kanske de vågar visa sina blå till 1 maj?


8 kommentarer:

Maria B sa...

Lite större trampstenar får du om du använder tvättfat. En tanke bara.

Liljas Corner sa...

Och dom har lägre kanter. Tack! :)

Sabina sa...

Oj så mycket fint! Jag gillar den vita bänken mycket och dom runda plattorna är trevliga. Ser fram emot att se hur dina blir om du gör själv.
Kram Sabina

Anonym sa...

Gillar träsoffan o en bra ide med runda plattorna
-pudervippa-

Lyckoslanten sa...

Du är väldigt duktig att återge och dela med dig! Tack för det! Fint! ♥

Petra Nordlund sa...

Den rustika bänken, och de skira blommorna framför, samt de runda plattorna och den vita bänken är nice!:) Såg ju trevligt ut annars också med "hängande plantor".

Kamomilla sa...

Precis som jag gissade- mycket bättre mässa än den som var i Åbo.. Nåt sånt där hade jag mera väntat mig men gick ju hem besviken..

Drömgården sa...

Va fina dina bilder blev! Jag å vill ha en "riktig" kamera!!! Fick riktiga flashbacks från resan. samma känsla som igår när ja korka en somersby päron ;)

När ja kommer ti vasa om 2 veckor så måst vi ta en trädgårdsfika hos dej! :D Jag kan ta me fikat!