fredag 9 mars 2012

På tal om typsnitt

I förra inlägget nämnde jag att jag har en förkärlek för olika typsnitt, eller fonter. Skrivstilar helt enkelt. En läsare föreslog att jag kunde tipsa om jag hittar några snygga. Så varför inte göra det på en gång!

Nu blev det lite mer invecklat än vad jag hade tänkt, då jag för säkerhets skull kollade igenom typsnittens licenser. Många typsnitt är nämligen "free for personal use", gratis för personligt bruk, och för mig är det lite luddigt vad det egentligen innebär. Jag anser att det jag har på min blogg är "för eget bruk" och jag tjänar inga pengar på bloggen. Å andra sidan är bloggen till för att läsas, och jag använder typsnitt, främst på mina foton, utan att någonsin ange vem som skapat dem. Så lite tillspetsat kan man säga att jag, då jag använder ett typsnitt, tar äran för någon annans arbete utan att ge något tillbaka. Vad tycker du om det här?

Hur som helst bestämde jag mig för att bara tipsa om typsnitt som uttryckligen är gratis. De flesta kan laddas ner från webbplatsen dafont.com. Läs alltid licensavtalet om ett sånt följer med. Klicka på namnet vid varje typsnitt här nedan så kommer du till nerladdningssidan.


Bambi är snygg att använda då man vill skriva stort, t.ex. för en texttavla. Egentligen brukar jag använda ett annat typsnitt, som heter Elephant och är lite sirligare, men det hittade jag inte på nätet.


Ett annat typsnitt som gör sig snyggt stort är FFF Tusj, som har en mer tecknad touch.


Typsnitt som ser handskrivna ut gillar jag för att det liksom blir mer personligt. Extra roligt är det om man hittar ett som liknar den egna handstilen. Detta heter Jenna Sue.


Ibland kan det bli en rolig effekt att blanda två olika typsnitt. Dessa är Fineliner Script och Lavanderia. Den sistnämnda finns på en webbplats där man, då man laddar ner typsnitten, fyller i en summa som man vill betala. Man kan fylla i 0 €, om man vill.


Porcelain är ett riktigt sirligt typsnitt, som jag bl.a. använt för att göra den här brädan.


Och till sist en storfavorit som finns på nästan all mina foton: Impact Label. Den finns både som "dymoremsa" och utan bakgrund.


Hoppas ni blev inspirerade!

Det här inlägget blev samtidigt en hyllning till Queen och Freddie Mercury (texterna!). Medan jag varit hemma med min förkylning har jag sett och hört på massor med livematerial med Queen och jag fascineras mer än någonsin av hur begåvad och karismatisk Freddie var. Som här.

Hoppas nu ni får en fin helg! Jag börjar äntligen bli frisk nu *peppar, peppar* efter mer än en vecka. Jag som så sällan blir sjuk.5 kommentarer:

alegni sa...

Jag är också förtjust i typsnitt och har laddat hem en hel del från just dafont, och så gillar jag ju Freddie också. Vi tänkte faktiskt gå och se queenmusikalen igen (en tredje gång) när vi åker till London i april. :)

StrandviksVillan sa...

Absolut inspirerad!!
Jag brukar också hämta fonter från samma ställe. Finns bara hur många fina som helst att välja mellan.

Kände igen texterna (nåja, delvis):) Varje gång jag hör en låt numera så förflyttas jag i tankarna till Cirkus.

Fint inlägg!! Gärna mera i samma stil!

Anonym sa...

Queen och Freddie Mercury är en av de bästa, kom en dokumentär denna vecka om honnom på finska kanalen Teema.
-pudervippa-

Livet på Vestergård sa...

Javisst blev jag inspirerad. Jag har också hämtat fonter därifrån.
Ha en fin helg och skönt att höra att du börjar tillfriskna!
Kram Kicki

Kamomilla sa...

TACK! Där fanns ju många som jag gillade! :)