söndag 20 december 2009

Ett ljus i mörkret

I södra Österbotten (kanske också på andra ställen?) finns det en tradition av att sätta upp s.k. julkors till julen. Jag har försökt hitta information om traditionen på nätet, men det finns inte mycket att hämta. Den kunskapen finns, som i så många andra fall, hos den äldre generationen och riskerar tyvärr att falla i glömska i denna tid då många, som jag, hämtar den information de behöver från internet. En källa som jag hittade berättar att "Dessa österbottniska julkors kallas i södra Finland "tomaskors" och restes vid tomasmäss den 21 december, när man fordomdags ansåg att julen tog sin början. De restes på årets kortaste dag, när mörkret ruvade tyngst över jorden. Det heliga korsets tecken skulle skydda gårdens helgfrid för onda makter. Att julkorset dessutom pyntades med tallris, avsåg i forna tider att symbolisera livets och naturens förnyelse. Den 22 december var natten redan några fattiga sekunder kortare..."


Vårt julkors på julaftons morgon 2008

Vi har fått vårt julkors av farfar som har lagat likadana åt hela sin familj. Varje by lär ha sin egen modell och färger på lamporna som symboliserar olika saker. Förr, innan elektriciteten kom, använde man ljuslyktor. Vårt julkors följer ingen speciell modell gällande färgvalet. Vi har valt gröna lampor, som symboliserar jorden, blå lampor för himlen och röda lampor för kärleken som omsluter jorden. Solen i mitten har en gul lampa och månen, längst upp, har en klar lampa. "Månen" gick tyvärr sönder strax efter att vi satte upp korset.


Bilderna ovan är tagna ifjol, då gården ännu såg ut som en byggplats. Bilden nedan är från i år. Månen lyser, men nu är en av de röda lamporna sönder istället. Hoppas vi lyckas få upp korset med alla lampor hela nästa år!Har ni julkors hemma? Berätta gärna om dem!

Nu börjar julveckan och imorgon har vi årets kortaste dag. Sen vänder det, och vi går mot ljusare tider igen! Julkramar åt er alla som kikar in!


10 kommentarer:

Anonym sa...

Underbart vacker tradition. Tänk att jag aldrig hört talas om det, fastän jag också är Österbottning (lite mer norrut/Larsmo).

Det är roligt att få använda det som släktingar före gjort. Hoppas du får vet mera om julkorsen. Här i Jakobstadstrakten har vi tro, hopp o kärlek som vi hänger upp i fönstren. Men jag undrar nog om inte julkorsen är ännu mer "lokalt" :)

God Jul!

Åsa

MammaMonica sa...

Hej och tack för hälsningen på min blogg! Här hos Dig finns också fina bilder och omväxlande inlägg, trevligt! Mycket vacker tradition dessa kors du skriver om, och väldigt speciella. Här i trakten finns de på några enstaka ställen, och då antar jag att det är någon hitflyttad sydösterbottning som tagit med denna tradition.

alegni sa...

vad roligt att höra om historien bakom dessa kors. första gången jag såg ett sådant var när jag flyttat till korsholm. där uppe i norr syns sådana inte.
vi har vänner som har liknande kors, men jag har aldrig kommit mig för att fråga varför man har sådana. nu vet jag :)
ska kolla runt lite idag och se om korsen kommer upp på rätt dag ;)
kram

StrandviksVillan sa...

Har aldrig sett ett sånt kors på så nära håll tidigare ;) Bara uppe på taken.
Mycket jobb att tillverka ett!
Fin bild den där översta med rosa himmel.

Lyckost som har ledigt nu!!!
Igår fick jag ändå massor gjort. K hämtade bordet från dina parents och G skruvade ihop det helt själv. Sen möblerade vi om och storstädade hans rum. Det blev jättelyckat!
Sen började jag på med E:s rum, puh!
Måste hinna flera saker ännu idag innan jobbet. Jag som tyckte jag hade allt klart och under kontroll... Men vissa saker kan man förstås inte göra långt på förhand.

Ha det riktigt najs nu!

klipposfia sa...

Oj vad vackert kors! här i jakobstadstrakten har vi julsymbolerna tro, hopp och kärlek men inga julkors.....det låter så härligt då du beskriver det:) ta vara på traditionen och lär vidare till nästa.....och vilken skatt det ligger i den gamla generationen att ta till vara!

riktigt god, skön och stämningsfull jul till dig med!

Sanna sa...

Vilka vackra kors och fina bilder!Jag har aldrig hört om denna tradition tidigare.

Det kan säkert ta en god tid innan man lär sig att använda en systemkamera. Jag tycker ofta det är svårt att veta vilka inställningar jag borde använda. Lite har jag kanske lärt mig på fotokursen, men jag hade hoppats att det varit lite mindre teoretiskt för nu tycker jag att jag ofta varit än råddigare.. :) Jag fotar nog mycket med pocketkameran också, speciellt då jag fotar barnen och för att det ibland känns jobbigt att släpa med mig systemkameran.

Ha en fin dag!
Kram Sanna

Livet hos mossi sa...

Jätte fint julkors ni har! Önskar åxå vi hade ett...men kanske sen nån gång då/om vi har ett alldeles eget hus. Ja vet dock väldigt lite om dem, men låter fint det du skrivit om dem.

Julekramar

Fröken Fräken sa...

Har varken sett eller hört talas om ljuskors tidigare! Men vad fint det var - just typiskt att alltid är någon lampa som går sönder...

Ja, det är ju det som var så roligt, att snön kommer som en chock söderöver.. vad tror de egentligen när det är vinter? Att det ska börja växa upp palmer längs Strandvägen?... :-D

Monkan sa...

Ljusen som jag dekorerade med servett, nu har jag testat att elda ljuset också, det brann väldigt mycket när lågan kom ner till servetten, riktigt farligt.

Vilket jättefint julkors och sån mysig tradition. Jag tror inte att det finns nåt liknande i Sverige, tyvärr, det skulle vara jättefint ute på landet, i mörkret.

Vad fin din jultavla var, av en handduk, det var påhittigt.

God jul!

StickFia sa...

Jag skrev om Pörtomkorset i fjol.
Ungefär samma som ditt.
http://stickfia.blogspot.se/2014/12/vila-er-alla.html