måndag 7 oktober 2013

Något att se fram emot

Att en vacker höstdag göra fint för våren hör till höjdpunkterna i trädgården. Idag ska jag gräva ner de sista lökarna, kirgislök och pärlhyacint. Fast... Jag kunde tänka mig lite fler tulpaner. I Österbotten är det bra att gräva ner tidiga lökar i september - början av oktober, medan tulpanlökar kan grävas ner ända tills frosten kommer.

Krokuslökar.

Löken innehåller allt som blomman behöver för att växa. Vill man ha riktigt fin blomning är det ändå bra att gödsla med kvävehaltig gödsel som löser sig långsamt, som benmjöl eller kompostjord. Jag har använt benmjöl nu. Ett problem med det är att Snövit tycker att det doftar riktigt gott. Hon går och söker och söker (och gräver) efter benen som hon tror att jag grävt ner i rabatten...Vill du läsa mer om lökar så finns det en riktigt bra artikel på finska i tidningen Kotipuutarha som finns i butikerna nu (nr 9/2013). Zetas har också en bra artikel här.

Har du någon favorit bland lökblommorna? Jag tycker om papegojtulpanerna. Och så väntar jag med spänning på honungslöken och snöklockan. Det kommer att bli en fin vår i min trädgård.


5 kommentarer:

Linnéas butik sa...

Jag gillar narcisser. De är kommer tillbaka varje år till skillnad från tulpaner som hemma hos mig för det mesta blommar bara ett år. Poetnarcisser för det poetiska namnet.
Allium är också en favorit.

StrandviksVillan sa...

Kan tänka mig hur fint det kommer bli :)
Alla mina lökväxter gav upp förra vintern... så trist. Har inte ännu satt några nya lökar, även om jag har platsen för dom. Kanske jag nog måste svänga in och köpa hem några påsar nu ;)

Ses snart!

Lyckoslanten sa...

Önskar, hoppas och tror att du lyckas med det där! Jag gav upp med lökar efter att jag som relativt nybliven tvillingmor hade barnvakter och planterade femhundra (500) lökar och typ tre (3) uppenbarade sig ovan mark följande vår (år) ;o)

Liljas Corner sa...

Oj, Lyckoslanten! Jag förstår dig! Undrar vad som hände där...

Kamomilla sa...

De blir nog fint det där!
Borde nog gräva ner lite lökar här också...
Tack för bloggtipsen i förra inlägget. Speciellt hundbloggen älskade jag!!