måndag 28 oktober 2013

FM i blomsterbinderi del 1/3: Vinnarna

Den här helgen var jag och några klasskompisar funktionärer på finska mästerskapen i blomsterbinderi som ordnades i Botniahallen i Korsholm. Vi har plockat fram, plockat undan och sorterat blommor och annat material. Men vi har också hunnit följa med tävlingarna och titta på tävlingsarbetena. Det är så intressant att se hur proffsen gör, allt från materialval till tekniska lösningar. Nu i efterhand känner jag att jag hann se alldeles för lite på detaljerna. Men massor har jag ändå fått ut av helgen.

Tävlingen bestod av fyra arbeten. I tävlingen deltog 12 florister och floristmästare, varav 10 gick vidare till uppgift 3 och 4.

1. Ett höstdukat bord som deltagarna förberedde på förhand
2. Överraskningsuppgift: en bukett på en pelare
3. Överraskningsuppgift: en väggdekoration
4. Överraskningsuppgift: dekorering av en arbetshjälm (eftersom det samtidigt pågick byggmässa i hallen)


Här följer en bildkavalkad med guld-, silver- och bronsmedaljörernas arbeten.

Guldmedaljen gick till Merja Korkeakangas från Nivala. Hennes dukning var en av mina absoluta favoriter med behaglig färgskala och snygg form.
Hjälmen var så söt och sympatisk :)Ingela Waismaa från Vanda fick silvermedaljen. Här var också dukningen alldeles otrolig. Skir och romantisk och samtidigt väldigt aktuell med kopparinslaget (som också fanns i förra dukningen).

Jag gillar att buketten följer pelarens stramhet med ändå lite diskret väller ut ur formen.
Ingela dekorerade ställningen istället för hjälmen, och jag tror det var det som drog ner poängen. Men snyggt jobbat ändå.Bronsmedaljören Heli Haapatalo från Mäntsälä hade dukat med massor av pumpor och blommor ton-i-ton. Det tog en stund innan jag märkte att arrangemanget fortsatte in under bordet.


Vad tycker du, vilket arbete är din favorit?

I nästa inlägg ska jag visa några av mina favoriter som inte fanns i top-3:an.2 kommentarer:

Lyckoslanten sa...

Så nu fick jag veta vilken uppgift du hade där. Jag såg dig inte just när jag var där. Bronsmedaljörens dukning var väldigt höstlik, men jag tyckte dukningen med frukter (inte på bild) var väldigt speciell. Kul med hjälmarna. Det måste ha varit spännande för dem som skulle kläcka idéerna. Du skulle säkert ha klarat det där! ♥

Petra Nordlund sa...

Intressant läsning och fina bilder från FM! :)