söndag 15 juli 2012

Trädgårdstankar

Jag har jobbat med blåa rabatten idag. Skissat, funderat, rensat och grävt.


Det sköna med trädgårdsarbete är att tankarna får löpa fritt. Förutom vardagliga tankar blir det mycket naturvetenskapliga funderingar. Mycket biologi, lite kemi, en gnutta geologi. Ska jag ta bort frökapslarna så att plantan får koncentrera sig på att växa, eller kan den månne sprida sig med hjälp av fröna? Hur har växten tänkt då den har bildat sin blomma, hur kommer insekterna åt pollenen och vill den kanske bli korsbefruktad? Om jag lägger två delar morän, en del lera, en del kompost och en del hästgödsel, blir det tro lagom mycket näring och struktur? Varifrån har inlandsisen släpat hit alla olika bergarter?

Och ibland lite mer mot det filosofiska. Varför, inlandsisen, har du dumpat så otroligt många stenar just här? och Är det nu alls nån mening med att anlägga en rabatt ovanpå ett stenröse bland en massa rötter?


Ibland hittar jag svar på mina funderingar, ibland inte. Men ett är då säkert, jag har absolut nytta av mina tidigare studier och erfarenheter nu då jag ska bli trädgårdsmästare. Ingenting är bortkastat.


Vad tänker ni på i trädgården?10 kommentarer:

Livet på Vestergård sa...

Jag har också stått i rabatterna i dag.Det är helt otroligt så mycket man hinner tänka medan man står och rensar. Men mina tankar kretsade mest kring nästa helg :)
Kram Kicki

Lussan sa...

Härliga bilder, visst är trädgården skön avkoppling;)

Kram Lussan

StrandviksVillan sa...

Fniss! Jag tänker då inte på samma saker som dig, men visst blir man som i en egen bubbla när man gräver, planerar och planterar...
Kul bild med Snövit i full fart :D

Tack för senast!!

Drömgården sa...

Jg tänker på massa olika saker, oftast är det planering och fundering över hur jag egentligen vill ha min trädgård.. fantasierna...

Idag har jag haft massor av tankar och nya idéer. Har cyklat runt i en av byarna i Larsmo där de har haft "öppen trädgård". Väldigt intressant!

Vi ses snart!

Maria B sa...

Nå, jag tänker på samma som du. Växtfysiologi, markkemi, rötternas syretillförsel, konkurrens, frösättning kontra tillväxt...

Kanske lite på färger och former ibland... :)

Ganska ofta också: "Var kommer du ifrån? Hur levde du där? Vad vill du ha för att må bra?"

Allt i samma bubbla!

Linda sa...

Vilka mysiga trädgårdsfunderingar!:) Jag ägnar mig mest åt att förbanna myggen och fundera över om jag bränner ryggen i solen! ;) Samt att bannas över alla de projekt som inte heller i år blev verklighet!

På något sätt låter dina funderingar mycket mera rogivande än mina! ;)

Kram!

Lyckoslanten sa...

Ingen kunskap är bortkastad, det har jag fått tänka många gånger.
Trevligt att läsa dina tankar och du kommer att bli en prima trädgårdsmästare! ♥

♥Min Eden♥ sa...

Härligt, jag också funderar o mediterar ganska mycket när jag håller på i trädgården....ofta omedvetet. Vilka härliga bilder du tar. Lilja är så ljuvlig. Vi har ju en härlig liten valp nu som tar mycket av vår energi.
Men då ses vi kanske imorgon...? Jag börjar faktiskt bli lite spänd o förväntansfull :)
/nina

♥Min Eden♥ sa...

Tack för ert besök! Det var super att ni ville komma!! :)
/nina

Pia sa...

Vi verkar ha åtminstone delvis samma studiebakgrund, tänker också i samma banor. Vackra bilder, inspirerar att ta tag i egna rabatter och göra alla flyttningar som ska göras.