tisdag 6 mars 2012

DIY Kuddar av gamla t-skjortor

Mina nya kuddar har jag sytt av gamla t-skjortor som av någon konstig anledning inte sitter så bra längre. Jag tror de har krympt i tvätten genom åren ;) De gamla favoritplaggen ofta är förknippade med minnen. Dessutom är det ju finfint återbruk av material som man har liggande i skåpen.

De är egentligen väldigt enkla att göra, men eftersom jag själv hade stora problem med vikningen av fodralet har jag gjort en beskrivning steg-för-steg.


Mät bredden på en lagom stor innerkudde och klipp till en lika bred bit av det som ska bli framsidan av kudden. Den får gärna bli någon centimeter kortare, så sitter fodralet bättre, men akta så det inte blir för trångt. Och kom ihåg sömsmånen! Höjden ska vara en tredjedel längre än bredden.


Klipp sedan till en kvadratisk baksida. Här ser ni fram- och baksida bredvid varandra.


Here comes the tricky part: Lägg tygen räta mot räta, så att den där extra tredjedelen på framstycket sticker ut utanför bakstycket. Lyft undan framstycket så att du kan vika in "locket". Se bilden nedan.


Nåla och sy ihop på tre sidor: sidorna och toppen. Vänd på fodralet. Vik locket till baksidan. Klart!


Som pricken över i dekorerade jag sömmarna med garn.


En annan variant som jag prövat mig fram till är ännu enklare. För faktum är att jag INTE tycker om att sy. Det är bara något jag är uppväxt med att man gör. Det är ett nödvändigt ont för att komma fram till ett resultat, precis som att laga mat eller gräva gropar i rabatterna.

Souvenirer i nyanvändning: Fjällräven-skjortan köpte jag på en resa till Höga Kusten och den blå skjortan med Blomma köpte jag i Riga. Båda var impulsköp som jag gillar skarpt, men som sist och slutligen inte riktigt passade.

Anyway, dessa kuddar med de vackra svansarna (och då syftar jag på djurens svansar, inte hörnen på kuddarna) har jag gjort genom att förlänga t-skjortans sidosöm uppåt och sedan sy en söm tvärs över, så att det bildas en fyrkant. Vänd på steken och stoppa in en kudde. I öppningen sydde jag fast knäppare (heter de så?).


 Det blev ett långt inlägg idag igen. Men jag hoppas att någon inspireras och har nytta av beskrivningen!


7 kommentarer:

Lussan sa...

En kanon ide att lägga på minnet och resultatet i din soffa blev jätte bra! Riktiga märkes kuddar=)

Ha en fin dag/Kram Lussan

Malin sa...

Oj vilka fina dynor! Blir att söka igenom skåparna här hemma har tror inte jag hittar sådär fina någonstans.

Dot sa...

Jag har tummen SÅ mitt i handen när det kommer till att sy, så jag tror jag fortsätter med det där att köpa färdiga kuddöverdrag, eller ha mommo att sy åt mig ;) Men riktigt fina blev dina kuddar iallafall! :D

Lyckoslanten sa...

Nu blir jag väldans imponerad över dina senaste inlägg (också)! Även om jag syr kuddar ofta, speciellt med mina adepter, så uppskattar jag det pedagogiska upplägget! Fint! ♥

Livet på Vestergård sa...

Vilket bra sätt att ta tillvara krympande t-skjortor på!

StrandviksVillan sa...

Ahaaa! Så fiffigt att två sömmar är färdigt fållade!!
*funderar på vilka skjortor jag kunde klippa sönder*

Fint inlägg!!

Kamomilla sa...

Skit fiffigt!! Sonen gillade så mycket att han bad mig skicka länken till din blogg så han hittar beskrivningen senare. :)